Film i serije

Crtani filmovi nisu nužno samo za djecu

Crtani filmovi nisu nužno samo za djecu
Foto: N.N. | Crtani filmovi nisu nužno samo za djecu

Animirane serije obično nas asociraju na program namijenjen isključivo djeci i mladima. Ali, mnoge od takvih serija namjenjene su isključivo punoljetnim osobama i prilagođene njima u svakom smislu.

Bilo da su u pitanju vicevi koje djeca ne bi shvatila, nasilje u raznim oblicima ili veoma važne, a vrlo teške teme, poput mentalnih bolesti, animirane serije koje obiluju ovim sadržajem nisu preporučljive gledaocima mlađim od 18 godina. U nekima serijama u snimljenim nastavcima to nije u potpunosti slučaj - neke mogu gledati zajedno i djeca i roditelji, ali nijedna od njih neće biti dosadna i starijim osobama. Listu predvodi serijal "Simpsonovi", ali tu su i "Futurama", "Rik i Morti", "South Park", te "Family Guy".

"SIMPSONOVI"

Animirana serija "Simpsonovi" nezaobilazna je na svakoj listi najpopularnijih animiranih serija, bez obzira na to koliko godina imate. Činjenica je da su generacije odrastale uz ovu komediju, ali svaka od epizoda ima i pouke koje mogu shvatiti samo odrasli. Serija je premašila 30. sezonu i još se emituje, ali kako posljednjih godina epizode baš i nisu ubjedljive, preporuka stručnih iz ove oblasti je da se fokusirate na prvu polovinu svih izašlih epizoda i nećete pogriješiti.

"FUTURAMA"

Na krilima uspjeha "Simpsonovih", njihov tvorac Met Grening napravio je još jedan animirani sitkom smješten u budućnost, tačnije 3000. godinu, animiranu seriju "Futurama". Humor je vrlo sličan, samo postavka pruža ogromne mogućnosti za urnebesne zaplete. Serija je originalno imala pet sezona, potom je otkazana, ali je zahvaljujući željama fanova dobila prvo četiri dugometražna filma, a potom i još dvije sezone koje su završile priču na adekvatan način.

"RIK I MORTI"

Hit proteklih nekoliko godina je animirana serija "Rik i Morti", koja je osvojila ljude nevjerovatnim naučnofantastičnim zapletima i fenomenalnom glasovnom glumom. Osnovna postavka pomalo podsjeća na čuvenu trilogiju "Povratak u budućnost", ali na sve to dodajte alkoholizam, cinizam i pregršt animiranog nasilja. Nikako nije za maloljetne osobe, a sve ostale očekuje zabava prepuna popkulturnih referenci na svakom koraku.

"SOUTH PARK"

Animiani serijal "South Park" takođe je među publikom prisutan decenijama, premašujući 20 snimljenih sezona. Animacija je vidljivo napredovala od njenih početaka, a i sami zapleti su daleko ozbiljniji. Ono što je veoma važno jeste da su epizode i dalje vrlo aktuelne i relevantne u odnosu na sve što se dešava u svijetu. Takođe se preporučuje samo odraslima.

"FAMILY GUY"

Vjerovali ili ne, ova i dalje popularna animirana serija prvobitno je otkazana nakon samo jedne sezone, ali je naknadno ipak obnovljena i donijela je tvorcu Setu Mekfarlanu prepoznatljivost i naravno gomilu novca. To je još jedna urnebesna porodična komedija, ali s nešto specifičnijim humorom u odnosu na "Simpsonove", koji su je donekle i inspirisali. Vicevi su ponekad prepuni crnog humora, ali to samo dodaje sveukupnom šmeku animirane serije "Family Guy".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije