Film i serije

"Crvena panda": Priča koja je srušila tabue o pubertetskim problemima

"Crvena panda": Priča koja je srušila tabue o pubertetskim problemima
Foto: N.N. | "Crvena panda": Priča koja je srušila tabue o pubertetskim problemima

Ovo će biti najbolja godina ikad i ništa me neće zaustaviti na tom putu, rekla je Mej Li.

Ovako počinje novi "Pixarov" film "Crvena panda", koji u središtu radnje ima tinejdžerku Mej Li, koja se pretvara u ogromnu crvenu pandu kada je pod stresom ili jako uzbuđena, a koji je već prvi vikend prikazivanja pogledalo rekordan broj gledalaca širom svijeta.

Emocije 13-godišnje Mej Li poprimaju oblik velike crvene pande u ovoj uzbudljivoj priči o menstruaciji, prijateljstvu i prihvatanju promjena. Poruka koja se prenosi ovim filmom ona je o ženskom prijateljstvu, prihvaćanju promjena i podršci "svojoj unutrašnjoj pandi", o razrješavanju odnosa između majke i kćerke.

Međutim, kao da promjene u Mejinim interesima, odnosima i tijelu nisu dovoljne, njena pretjerano zaštitnički nastrojena, standardno superiorna majka Ming, gotovo nikad nije daleko od svoje kćeri. Što je dosta nezgodna stvar za svakog tinejdžera.

Vizuelno ovaj film upućuje na japanski anime, posebno na uzbudljivo, žensko pripovijedanje.

"Oscarom" nagrađena režiserka Domi Ši inspiraciju za film pronašla je u vlastitom djetinjstvu, odnosno u raznim neugodnim situacijama zbog kojih se u pubertetu osjećala loše ili, s druge strane, srećno i uzbuđeno. Odnos majke i kćeri zauzima središnje mjesto u filmu i to je tema koja je režiserki jako prirasla srcu.

Pomicanje barijera

Ova zanimljiva priča o punoljetnosti takođe ruši neke barijere u filmskoj industriji. Naime, Ši je "Pixarova" prva samostalna ženska režiserka i to je prvi film ovog studija kojeg je radila Azijatkinja.

Iako je film dosad pogledao veliki broj ljudi, te je pokupio mnoge pohvale, Šon O'Konel, direktor "CinemaBlenda", napisao je da se ne može povezati s filmom, nazivajući ga ograničavajućim.

"U filmu se osjeća narativ kao da je napravljen za prijatelje i članove najuže porodice režiserke Domi Ši. Što je u redu - ali takođe, malo ograničava u svom opsegu", istakao je O'Konel, koji je na svom Twitteru prvobitno napisao da je film iscrpljujući, no objavu je ubrzo obrisao.

Recenzija je u međuvremenu uklonjena, a O'Konel i glavni urednik "CinemaBlenda" su se izvinili.

Kritika koja film ohrabruje tvrdi da je "Disney" ovim filmom napravio veliki pomak te da je politički i estetski posebno zreo i napredan. Takođe, fina metafora transformacije lika pokazala je spremnost "Disneyja" na otvaranje širih političkih tema te na širenje tematskog okvira unutar zaista rigidne političke korektnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije