Film i serije

"Čudovište: Priča o Džefriju Dameru"

"Čudovište: Priča o Džefriju Dameru"
Foto: N.N. | "Čudovište: Priča o Džefriju Dameru"

(Režija: Ijan Brenan i Rajan Marfi)

Mini-serija "Čudovište: Priča o Džefriju Dameru" jeziv je i uznemirujući kriminalistički triler temeljen na serijskom ubici iz Milvokija koji je ubio 17 žrtava između 1978. i 1991. Serija prati Damerov život od njegovog ranog djetinjstva do njegovog odrastanja dok se transformiše u potpuno funkcionalnog ubicu.

Tvorci serije su, niko drugi do Rajan Marfi (American Horror Story) i Ijan Brenan (Screen Queen), zajedno sa odličnom glumačkom ekipom: Iven Piters kao Džefri Damer, Niesi Neš kao Glenda Klivelend, Ričard Dženkins kao Lionel Damer, Moli Ringvold kao Šari Damer, Mišel Lernd kao Karin Damer i Rodni Barford kao Toni Hjuz.

Serija je duboko uronjena u život Džefrija Damera i događaje koji slijede nakon njegovog posljednjeg pokušaja ubistva. Tvorci su donijeli odluku da ne slijede hronološku priču, nego smo u stalnom kretanju naprijed-nazad u različite vremenske tokove u Džefrijevom životu dok on uči secirati ubistvo na cesti, eksperimentisati na tijelima svojih žrtava, boriti se sa svojom seksualnošću i na kraju krenuti u ubilački pohod koji će voditi do njegovog konačnog hapšenja i suđenja.

Prva epizoda počinje nizom udaraca i glasnih zvukova dok Nešov lik bespomoćno užasnuto sluša, a kadar prelazi na tijelo čovjeka koji čisti svoje okrvavljene rukavice u sudoperu i ležerno puši cigaretu u sobi koja se sastoji od krvlju umrljanog ležaja, teškog alata i opreme za čišćenje. Sama ova scena dovoljna je da se naježite i znate šta vam se sprema.

Ono što slijedi je detaljno prepričavanje kako je Damer namamio i ubio svaku od svojih žrtava na najbrutalniji i najslikovitiji način. Kroz njegova ubistva, serija takođe uspijeva rasvijetliti puno veće sistemsko pitanje rasizma i homofobije u Americi sedamdesetih godina i kako je pravosudni sistem omogućio njegov dugi ubilački pohod.

Iven Piters, koji glumi Damera, briljantan je kao i uvijek sa svojim perfektnim afektom, hladnim ponašanjem i proračunatim očima. Potpuno se predaje ulozi i fizički i emocionalno. Budući da je radio na više sezona "American Horror Story" serije, ne čudi što je Piters uspio u potpunosti utjeloviti ulogu "Kanibala iz Milvokija". Njegov portret ubice posebno je zastrašujući u scenama kada ga vidimo kako pada u iznenadne napade bijesa praćene prijetećim smirenjem.

Sa druge strane, Niesi Neš vidimo u ulozi Glende Klivelend, koja ustrajno pokušava otkriti tajne iza nestalih crnih i smeđih muškaraca u svojoj zajednici uprkos žestokom otporu policije. U tami, ona uspijeva pronaći osjećaj nade i volje da se bori za ono što je ispravno.

"Čudovište: Priča o Džefriju Dameru" nije za one sa slabim srcem. Prepuna je izuzetno eksplicitnog i uznemirujućeg sadržaja s upozorenjima o pokretanju sadržaja koji prikazuje seksualni napad, nasilje, krvoproliće, samoubistvo, upotrebu alkohola i droga. Vrijedi je pogledati ako ste fascinirani istinitim kriminalističkim dokumentarcima i zainteresovani ste za otkrivanje posljedica takvih gnusnih zločina. Damer je jedna od rijetkih pravih kriminalističkih serija koja uspijeva istaći sistemskija pitanja koja su u igri.

Iako serija uspješno povezuje mnoge tačke koje su konačno dovele Damera do ovog pomračenog puta, s vremena na vrijeme scenario promiješa vremenske crte kroz seriju te to može biti izazov za praćenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije