Film i serije

"Dani italijanskog filma" u šest gradova u BiH

"Dani italijanskog filma" u šest gradova u BiH
Foto: Ustupljena fotografija | "Dani italijanskog filma" u šest gradova u BiH

BANJALUKA, SARAJEVO - Ambasada Italije u Sarajevu predstavila je godišnji susret s italijanskim filmom u BiH, bogatog i raznolikog programa projekcija, koje će biti upriličene u različitim gradovima.

"Dani italijanskog filma predstavljaju jedan od naših događaja kulturne promocije, za bosanskohercegovačku javnost, tradicionalno najomiljenijih", izjavio je Marko di Ruca, ambasador Italije u BiH.

Prema njegovim riječima ovogodišnje izdanje manifestacije bilježi i dodatnu ekspanziju projekta, jer su proširili skup uključenih gradova, s Distriktom Brčko i gradom Zenicom, koji će se pridružiti Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli.

"Riječ je, stoga, o velikom ulaganju u korist bosanskohercegovačke publike s ciljem još snažnijeg konsolidiranja kulturnih odnosa između Italije i Bosne i Hercegovine, zemlje, oduvijek protagoniste, balkanske i međunarodne kinematografije, zahvaljujući takođe slavnom Sarajevo Film festivalu", rekao je di Ruca.

Istakao je da svojom revijom žele simbolično izgraditi most ka tradicionalnoj, filmskoj ljetnoj sezoni Sarajeva, periodu izvanredno intenzivnom i dinamičnom za prijestonicu, u koju pristižu reditelji i akteri iz cijele regije i iz mnogobrojnih zemalja.

"Italija se tako potvrđuje prvorazrednim kinematografskim partnerom za BiH, njen film, njenu publiku", dodao je di Ruca.

Ovogodišnje izdanje "Dana italijanskog filma u BiH", donosi jednu uravnoteženu selekciju komedija, drama i dokumentarnog filma, filmova dugog i kratkog metra.

Publika će moći nanovo vidjeti prepoznatljiva lica savremenog italijanskog filma, od Tonija Servila do Paole Korteleci, pogledati djela autora u usponu, poput filma rimskog umjetničkog dvojca “YouNuts” (Nikolo Ćelaja i Antonio Usbergo) ili već afirmisanih autora, poput Rikarda Milanija ili Leonarda di Kostanca.

U Banjaluci će biti prikazani filmovi "Sinestezija" (30. Jun – Cineplexx Palas u 20.00), "U kavezu" (1. juli- Cineplexx Palas u 20.00), "Poput mačke na autocesti" (2. jul - Cineplexx Palas u 20.00).

Program je ove godine obogaćen i s nekoliko eksperimenata, koji će dodatno stimulirati zainteresovanost bosanskohercegovačkih gledalaca, a naročito, sarajevska projekcija u argumentiranoj, proširenoj stvarnosti, kratkometražnog filma "Nikola Tesla – Čovjek iz budućnosti", rimskog reditelja Alesandra Parela.

"Dani italijanskog filma", na ovaj način, potvrđuju svoju raznovrsnost kako bi zadovoljili sve ukuse domaće publike, omogućavajući istovremeno da u brojnim gradovima budu predstavljene različite duše italijanskog savremenog filma, utvrđujući još više postojeće i već snažne kulturne veze između Italije i Bosne i Hercegovine.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije