Film i serije

"Dara iz Jasenovca" potresla Pariz

"Dara iz Jasenovca" potresla Pariz
Foto: Screenshot/Youtube | "Dara iz Jasenovca" potresla Pariz
N.N.

Film "Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića prikazan je u pariskom bioskopu "Grand Reks", gdje je naišao na izuzetan prijem kod publike.

Predsjednik francuskog Udruženja "Djeca Jasenovca" i organizator David Jakovljević rekao je da je želja bila da se Francuzima, donekle, približe strahote kroz koje su Srbi, Jevreji i Romi prolazili u ovom logoru, napominjući da se u tom uspjelo i da su utisci sa projekcije izuzetni.

Jakovljević je naveo da je odabrao bioskop koji prima 500 posjetilaca da bi prisutnima i na licu mjesta prikazao koliku masu predstavlja toliki broj ljudi, koliko su ustaše u jednom danu zaklale "proslavljajući" tako katolički Božić 1941. godine.

"Namera nam je da strahote Jasenovca uvedemo u francuske udžbenike, a materijal za održavanje konferencija u zainteresovanim školama već je pripremljen", rekao je Jakovljević, prenose "Večernje novosti".

Jelena Radenković, član Udruženja "Kraguji", koje je pomoglo organizaciju, rekla je da je pariska projekcija filma bila izuzetno dirljiva.

"Nekoliko prisutnih nije moglo da izdrži do kraja i u suzama su napustili salu", rekla je Radenkovićeva.

Publici su se na projekciji filma obratili i Jelena Buhač Radojčić, koja je inspirisala režisera za lik Dare, kao i Dragan Često, koji je u logoru izgubio više od 70 članova porodice.

Direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović prisutnima je podijelio šezdesetak primjeraka knjige "Ustaška zvjerstva".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije