Film i serije

"Dauntonska opatija: Nova epoha" od 12. maja u bh. kinima

"Dauntonska opatija: Nova epoha" od 12. maja u bh. kinima
Foto: N.N. | "Dauntonska opatija: Nova epoha" od 12. maja u bh. kinima

Nastavak filma "Dauntonska opatija", koji je 2019. godine postao globalni fenomen, u bh. kina stiže 12. maja, a novo filmsko ostvarenje Džulijana Felousa zvaće se "Dauntonska opatija: Nova epoha".

Originalni naziv je "Downton Abbey: A New Era", a riječ je o istorijsko-dramskom, romantičnom filmu, za koji scenario, kao i kod prvog dijela, potpisuje Felous, takođe autor istoimene televizijske serije, dok je nastavak režirao Sajmon Kertis, zamijenivši reditelja prvog filma Majkla Englera.

Nastavak sage o omiljenoj britanskoj porodici Kroli i njenim slugama okupiće ponovo dobro poznatu glumačku postavu. U filmu igraju Hju Bonevil, Samanta Bond, Lora Karmajkl, Džim Karter, Rakel Kasidi, Džonatan Koj, Brendan Kojl, Mišel Dokeri, Kevin Dojl, Majkl Foks, Džoana Frogat, Robert Džejms Kolijer, Hari Hejden Pejton, Sju Džonston, Alen Lič, Filis Logan, Elizabet Makgavern i drugi.        

Pored više od 15 glumaca iz originalne postave, pojavljuju se i novi likovi koje tumače Lora Hadok, Hju Densi, Natali Baje, Dominik Vest i Džonatan Zakai.

U filmskom nastavku ove kultne franšize događa se presedan unutar Dauntona.

Imanje dobija primamljivu ponudu filmske ekipe koja želi snimati dugometražni film u sklopu zdanja. Glumci i članovi ekipe donose novu dinamiku u odnose, a samo snimanje počinje izazivati priličnu pometnju među vlasnicima i osobljem.

Kako bi se distancirali od haotičnog filmskog seta, dio članova porodice Kroli odlazi u Francusku na privremeni boravak u vili koja je misteriozno poklonjena ledi Vajolet, nakon što je davno, tokom mladosti, provela "nekoliko dana" s tajanstvenim muškarcem. Biće zanimljivo otkriti o čijoj se kući zapravo radi i šta se tačno dogodilo između Vajolet i nepoznatog muškarca.

Vrijeme radnje filma smješteno je tik pred početak Velikog rata, kada Engleska uživa u sigurnosti. Dauntonska opatija, kao jedno od najpoznatijih aristokratskih imanja, čuvena je po porodici Kroli - grofu Robertu, njegovoj ženi Kori, kao i tri njihove kćerke. Grofica od Grantama - Vajolet je takođe autentična, kao i osoblje koje zna i najskrivenije tajne ove porodice.

Podsjećamo, "Dauntonska opatija" je britanska kostimirana drama, u prvom dijelu, smještena na velelepnom imanju u Jorkširu. Konkretno, ovo ostvarenje iz 2019. došlo je tačno sedam godina nakon završetka istoimene serije koja je zabilježila neviđen uspjeh. Prvu epizodu TV drame pogledalo je više od 11 miliona gledalaca, a ista je nominovana čak za 27 nagrada "Emmy", pri čemu je više od 100 država otkupilo prava za emitovanje. Prvi dio filma, takođe, postigao je očekivani uspjeh, a očekivanja nisu mala ni od nove epohe "Dauntonske opatije".

"Universal Pictures" će film u distribuciju u Velikoj Britaniji pustiti već 29. aprila, dok će ga "Focus Features" objaviti u SAD i Kanadi 20. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije