Film i serije

"Deset u pola" Danisa Tanovića najgledaniji film u bh. kinima ovog vikenda

"Deset u pola" Danisa Tanovića najgledaniji film u bh. kinima ovog vikenda
Foto: Ustupljena fotografija | "Deset u pola" Danisa Tanovića najgledaniji film u bh. kinima ovog vikenda
PR

Komedija Danisa Tanovića "Deset u pola" na prvom je mjestu po broju gledalaca u kinima u Bosni i Hercegovini ovaj vikend.

U prva četiri dana redovnog prikazivanja, novo filmsko ostvarenje Danisa Tanovića pogledalo je preko 6.000 gledaoca u kino dvoranama širom BiH što je najbolji rezultat otvaranja jednog bh. filma na domaćem box officeu u posljednjih desetak godina i tako nastavilo izuzetno pozitivan trend sjajnih otvaranja regionalnih naslova u bh. kinima.

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

Film koji je svoju svjetsku premijeru imao na 27. Sarajevo Film Festivalu, a zatim prikazan na Zagreb Film Festivalu, na Festivalu autorskog filma u Beogradu, na Bosphorus Film Festivalu u Istanbulu u Turskoj i na Ajyal Film Festivalu u Dohi u Kataru, svagdje je primljen s ovacijama, a posebno od strane bh. gledaoca koji su se očigledno uželjeli opuštenih tema i žanrovski određenih filmova iz domaće produkcije.

Svakako da su to i dobili od bh. oskarovca Danisa Tanovića i sjajne glumačke ekipe koju predvode Branko Đurić Đuro i Izudin Bajrović te mladi glumci sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Kerim Čutuna i Helena Vuković.

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

Radnja filma događa se u Sarajevu, u maju ove godine. Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak - dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti.

Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede "najbolje ćevape u Sarajevu", on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe.

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i cijelog grada. Gdje se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu?

"Deset u pola" nastao je u produkciji Obala Art Centra i Turske radio-televizije (TRT) i uz podršku BH Telecoma i Visit Sarajevo.

Ustupljena fotografija
Ustupljena fotografija

"Deset u pola" publika može pogledati na redovnom repertoaru kina u BiH, regiji i u većim evropskim gradovima. Regionalni kino-distributer filma je dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala Con film grupacija u saradnji sa kompanijama Art Vista i Oskar film.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije