Film i serije

"Deset u pola" i "Resident Evil: Povratak u Raccoon City" od 2. decembra u kinima BiH

"Deset u pola" i "Resident Evil: Povratak u Raccoon City" od 2. decembra u kinima BiH
Foto: Ustupljena fotografija | "Deset u pola" i "Resident Evil: Povratak u Raccoon City" od 2. decembra u kinima BiH
N.N.

Nakon svjetske premijere na otvorenju ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala i sjajnih premijera na Festivalima u regionu u posljednjih sedam dana, na repertoar bh. kino dvorana i bioskopa konačno štiže novo filmsko ostvarenje bh. oskarovca i autora klasika "Ničija zemlja“ Danisa Tanovića, komedija "Deset u pola".

“Deset u pola” nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), i uz podršku BH Telecoma i Visit Sarajevo.

Film se događa u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu sarajevskih ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u njihovim radnjama, zapravo preispitujući životne odluke i prihvatajući neminovne promjene. Sve se u Sarajevu može ismijavati i biti tema viceva, osim jedne stvari, kaže Tanović, a to je odgovor na pitanje: Gdje su najbolji ćevapi u Sarajevu?

Tanović u ovom filmu ponovo sarađuje s Brankom Đurićem Đurom i Izudinom Bajrovićem, nakon filmova “Ničija zemlja” i “Smrt u Sarajevu”, a uz Đurića i Bajrovića u glavnim ulogama su i mladi glumci sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Kerim Čutuna i Helena Vuković. U glumačkoj postavi su i Anja Matković, Goran Navojec, Nermin Tulić, Mediha Musliović, Davor Domazet, Almir Palata Prle, Faketa Salihbegović Avdagić i drugi...

Nakon fantastičnih reakcija publike na Sarajevo film Festivalu, film je primljen jednako i od publike u Zagrebu gdje film prikazan o okviru svečane ceremonije zatvaranja Zagreb Film Festivala, u Beogradu gdje je film prikazan u okviru Festivala Autorskog filma i Novom Sadu na svečanoj premijeri što dovoljno govori kako ova univerzalna i zabavna gastronomska tema jednako komunicira sa svim gledateljima u regionu. Film je prikazan i u Turskoj na Bosfor Film Festivalu te u Kataru u okviru Ayjal Film Festivala u Dohi a domaća publika će imati priliku pogledati ovo ostvarenje od 02.decembra u Cineplexxima u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, kinu Meeting point, te u većini gradova u BiH u narednom periodu putem pokretnih oprema i redovnih filmskih projekcija.

Od 02. decembra na repertoar svih BH kino dvorana i bioskopa C2 film donosi novu filmsku adaptaciju planetarno popularne video igre "Resident Evil: Povratak u Raccoon City“.   Blockbuster filmski serijal  nastao je prema istoimenoj video igri koja se prvi puta pojavila 1996. godine, a koja je od tada doživjela pravu eksploziju ne samo u svijetu video igara, već i na ostalim medijima uključujući niz filmova, animiranih serijala, stripova, knjiga i novela. Filmski serijal Resident Evil do sada je na svjetskim kino blagajnama ostvario zaradu od preko milijarde dolara što ga čini jednom od najprofitabilnijih franšiza u istoriji. Sigurno je da nas očekuje nova doza fantastičnog spektakla prepunog adrenalinske akcije i vrhunskih specijalnih efekata u novom ostvarenju.

Vraćajući se podrijetlu masovno popularne franšize RESIDENT EVIL, obožavatelj, filmaš i kultni horor reditelj Johannes Roberts oživio je igre za potpuno novu generaciju obožavatelja. U RESIDENT EVIL POČETAK: RACCOON CITY, nekoć procvali dom farmaceutskog diva Umbrella Corporation, Raccoon City je sada umirući grad na srednjem zapadu SAD-a. Egzodus tvrtke ostavio je grad u pustoši... s velikim zlom koje se kuha ispod površine. Kada se to zlo oslobodi, grupa preživjelih mora surađivati kako bi otkrila istinu iza Umbrelle i preživjela noć.

U filmu glumačku ekipu predvode mlada zvijezda Kaya Scodelario, junakinja serijala "Lavirint“ te Robie Amell, poznat iz hita "Code 8“ i popularne TV serije "The Flash"  a tu su i veterani Neal McDonough i Donal Logue.

C2 film zvanični zastupnik studija Sony za kino distribuciju u BiH donosi "Resident Evil: Povratak u Raccoon City“ paralelno sa otvaranjem u Americi i ostatku svijeta  na repertoar svih BH kino dvorana i bioskopa i to Cineplexxa u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, Cinestara u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Tuzli, Zenici, Bihaću i Prijedoru i u premium formatima Dolby Atmos i 4DX te kina u Busovači, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Višegradu i Foči a u narednom periodu i u ostatak kino dvorana i bioskopa u BiH. Već 16.decembra C2 film najavljuje otvaranje novog nastavka blockbuster stripovskog serijala "Spider-Man: Put Bez povratka" koji garantuje da će biti jedan od največih filmskih hitova 2021.godine.

 

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije