Film i serije

Pratite nas na Google news

Devedeset ostvarenja na Tuzla film festivalu

Devedeset ostvarenja na Tuzla film festivalu
Foto: N.N. | Devedeset ostvarenja na Tuzla film festivalu
Fena

SARAJEVO - Osmi Tuzla film festival (TFF) počeće sutra u Bosanskom kulturnom centru, a do 19. oktobra publika će imati priliku da pogleda više od 90 filmova u pet kategorija.

Kako je saopćeno iz TFF-a, filmovi će biti prikazani u kategorijama - dugometražni, kratki igrani, dokumentarni, animirani i future generation short films.

Festival će ove godine otvoriti filmski hit "Taxi Blues", urnebesna komedija u režiji Miroslava Stamatova.

"Stiglo je oko 1.000 filmova ove godine na adresu Tuzla film festivala, a više od 90 ih je odabrano za gledanje. Veliki broj gostiju dolazi na otvaranje festivala, pored ekipe iz fima 'Taxi blues' dolaze i poznati glumci, reditelji i producenti iz Hrvatske i Srbije", kazao je direktor TFF-a Boris Balta.

Srđan Vukadinović i ove godine je dio Tuzla film festivala, a ovaj put je član žirija za dugometražni film.

"Nijedan festival nema četiri kategorije u ovom trajanju kao što ima TFF koji od početka nije mnogo mijenjao koncepciju, samo se usavršavao i stvarao finese. Ove godine imamo odlične, nagrađivane filmove koji govore o humanoj verziji čovjeka i kako se nositi s određenim problemima", kazao je Vukadinović.

Dodao je da će publika imati priliku pogledati 15 dokumentarnih, 19 kratkih filmova, 11 animiranih, 7 dugih, 47 future generation short films.

"Ove godine nagradu za životno djelo dobija Zijah Sokolović, što je potpuno opravdano. Također, on će održati i radionicu u okviru TFF-a", istakao je Vukadinović.

Projekcije ovogodišnjeg Tuzla Film Festivala održavat će se u tri sale - Bosanskom kulturnom centru, Narodnom pozorištu i kinu Kaleidoskop.

Kao i svake godine, pored sjajnih filmova, u okviru TFF-a biće realizovane i radionice različitih tematika koje će voditi stručnjaci iz filmske industrije, kafe sa poznatima, te Međunarodna naučna konferencija "Film, pozorište i izdavaštvo".

Organizacioni odbor Festivala dodijelit će Priznanje za doprinos u razvoju filmske umjetnosti Gradu Tuzla, kao i nagradu za Životno djelo za doprinos u razvoju južnoslavenske kinematografije.

Ove godine organizuje se i Kids Tuzla film festival koji je revijalnog karaktera i trajaće dva dana.

Festival će zatvoriti dokumentarni film "Honeyland" u režiji Tamare Kotevske i Ljube Stefanova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije