Film i serije

Pratite nas na Google news

Digitalna restauracija 10 srpskih kultnih filmova

Digitalna restauracija 10 srpskih kultnih filmova
Foto: N.N. | Digitalna restauracija 10 srpskih kultnih filmova
Tanjug

Deset ostvarenja, srpskih filmskih klasika ,biće digitalno restaurirano i prikazano u narednih godinu dana u okviru projekta "Vip Kinoteka", najavili su na konferenciji za novinare direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i generalni direktor kompanije Vip mobile Dejan Turk.

Prvi film koji je restauriran u okviru projekta Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile je ostvarenje "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana, snimljen 1980. u produkciji "Centra filma".

Turk je najavio da će Šijanov film biti prikazan 14. decembra u Kinoteci, a zatim i širom Srbije na besplatnim projekcijama.

Predstavnici Kinoteke i Vipa nisu danas željeli da otkriju ostale naslove, ali je Pantelić pomenuo da su u pitanju filmovi Živojina Žike Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević pozdravio je saradnju Kinoteke i kompanije Vip na očuvanju bogate i vrijedne filmske baštine, ocijenivši to kao odličan primjer korporativne društve odgovornosti. On je primijetio da Kinoteka agilno, sa puno entuzijazma i poleta obavlja svoju misiju i pozvao i druge kompanije da slijede primer Vipa i ulažu u kulturu.

Vukosavljević vjeruje da će svih 100 srpskih filmova koji su prije godinu dana dobili status kulturnog dobra od velikog značaja, među kojima je na prvom mjestu "Ko to tamo peva", biti digitalizovano i prikazano novim generacijama.

Ministar je primijetio da smo "tiho i brzo ušli u oblast digitalizacije" važne za očuvanje kulturnog nasljedja i njegovu promociju najširoj publici i dodao da su za 2018. godinu obezbijedili povećanje sredstava za digitalizaciju.

Turk je istakao da će projektom "Vip Kinoteka" sačuvati filmove uz koje su generacije odrastale i koje će gledati i "djeca naše djece" i omogućiti i novim generacijama da uživaju u značajnim filmskim ostvarenjima uz vrhunski kvalitet slike i tona.

Pantelić je ocijenio da projekat "Vip Kinoteka" predstavlja početak novog života kultnih ostvarenja naše kinematografije i podsjetio da je, kada je stupio na dužnost direktora Kinoteke, obećao da će digitalna restauracija srpskih filmskih klasika biti prioritet.

Projektom "Vip Kinoteka" obuhvaćeno je 10 filmova snimljenih od 1967. do 1993. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije