Film i serije

"Dilan Dog" uskoro na malim ekranima

"Dilan Dog" uskoro na malim ekranima
Foto: N.N. | "Dilan Dog" uskoro na malim ekranima

Vodeći italijanski izdavač stripova "Sergio Bonelli Editore" planira da objavi prvu televizijsku seriju na engleskom jeziku koja će biti bazirana na čuvenom stripu "Dilan Dog".

Tvorci čuvenog strip junaka planiraju da snime televizijsku seriju inspirisanu čuvenim horor pričama, koja će biti emitovana u 35 zemalja.

Ovaj korak čuvenog izdavača stripova treba da otvori vrata novoj produkciji koja će se zvati "Bonelli Entertainment", te će imati za cilj da otvori novi univerzum strip junacima po uzoru na "Marvel" i "DC Comics" sa velikim brojem adaptacija. Ipak, jedan od predstavnika kompanije "Bonelli" ističe da će produkcija ovom projektu pristupiti sa posebnom pažnjom zbog ranijih pogrešnih odluka.

"Tokom 2011. godine stvorena je adaptacija 'Dilana Doga' u američko-indijskoj produkciji. Ovaj film je bio potpuni promašaj i razočarao je mnoge ljubitelje slavnog junaka", rekao je Vićenso Sarano ispred izdavača "Bonelli".

On je dodao da je kompanija trenutno u pregovorima sa perspektivnim italijanskim, ali i internacionalnim partnerima, uključujući i velike striming servise koji će raditi na novom projektu.

Ovaj potez izdavača dolazi usljed velikog porasta profita tvoraca serija u Italiji zahvaljujući ostvarenjima "Gomora" i "Mladi papa", kao i najavljenog spektakla produkcije HBO "Moj briljantni prijatelj". 

"Razvoj novih metoda putem kojih će gledaoci moći pristupiti svojim omiljenim i legendarnim likovima i franšizama, kao i ekskluzivne nove TV serije na kanalima koje sami gledaoci odaberu je jedan od najvećih prioriteta naše kompanije. Trenutno investiramo u stvaranje visokobudžetnog serijala, a prvi koji će se predstaviti na malim ekranima je 'Dilan Dog'", rekao je Davide Boneli, predsjednik grupe "Sergio Bonelli Editore".

"Dilan Dog" će biti razvijen u TV seriju koja će brojati 10 epizoda u prvoj sezoni i biće baziran na popularnoj franšizi Ticijana Sklavija o hronikama britanskog istraživača paranormalnih pojava koji će se upustiti u avanture i borbu sa čudovištima, vukodlacima i zombijima.

Strip "Dilan Dog" je u proteklih 25 godina objavljen u više od 30 zemalja.

Prvi broj ovog stripa je izašao u Italiji 26. septembra 1986. godine. Već nakon nekoliko brojeva postigao je veliku popularnost. Početkom devedesetih strip je u cijelom svijetu izlazio u više od milion primjeraka mjesečno. Iako je taj broj s vremenom pao, "Dilan Dog" je i dalje vrlo popularan, posebno u Italiji. U bivšoj Jugoslaviji on je izlazio redovno od 1987. do 1991. godine u izdanju novosadskog "Dnevnika".

Raniji pokušaji ekranizacije čuvenog junaka nisu urodili plodom pa je tako adaptacija iz 2011. godine proglašena neinspirativnom te razočaranjem za sve ljubitelje čuvenog junaka.

Drugi junak kompanije "Bonelli", Mister No, takođe bi trebalo da dobije svoj dio u novom serijalu "Dilan Dog".

Jedan od urednika u "Bonelliju" Majki Maseiro je rekao da pojavljivanje drugih junaka u "Dilanu Dogu" ostavlja prostora za njihove samostalne priče, te da će na izradi scenarija raditi umjetnici koji se podjednako dobro snalaze u štampi, ali i na ekranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije