Film i serije

"Dina" pretpremijerno u bioskopima u BiH

"Dina" pretpremijerno u bioskopima u BiH
Foto: N.N. | "Dina" pretpremijerno u bioskopima u BiH

Pretpremijera jednog od najiščekivanijih filmova 2021. godine "Dina" biće održana u srijedu i u bioskopima u Bosni i Hercegovini, a nakon toga će se naći na redovnom bioskopskom repertoaru.

Mitska avantura, koju je potpisao reditelj Deni Vilnev, premijerno je prikazana početkom septembra na Venecijanskom filmskom festivalu i dočekana je uz izvrsne kritike.

Glavne uloge u "Dini" - "filmu koji će vas oduvati", kako stoji u jednoj od kritika, tumače Timoti Šalame, Rebeka Ferguson, Oskar Ajzak, Džoš Brolin, Džejson Mamoa, Havijer Bardem, Stelan Skarsgord…

Ova naučnofantastična filmska priča donosi storiju o sinu plemićke porodice, kome je povjerena zaštita najvrednije stvari i ključnog elementa u galaksiji… Vilnev režira priču o Polu Atridesu, sjajnom i nadarenom mladiću, stvorenom da postigne velike stvari, i koji stoga mora da otputuje na najopasniju planetu u svemiru kako bi osigurao budućnost svoje porodice i svog naroda. Međutim, uvučen je u sukob oko distribucije najvrednijeg elementa u galaksiji, koji se nalazi samo na Arakisu… Sve mogu da prežive samo oni koji uspiju da pobijede svoj strah.

Za ovaj film, koji je američko-kanadska koprodukcija, napravljeno je više od hiljadu kostima, a čuveni kompozitor Hans Cimer osmislio je potpuno novi instrument i novi jezik za horske pjesme, zbog čega muzika u filmu zvuči kao da nije s ovog svijeta.

Poslije premijere u Veneciji i nakon toga na Toronto film festivalu kritičari su bili gotovo unisoni u pohvalama, a u recenziji britanskog "Telegrafa" zapisano je, između ostalog, i ovo: "Ovo je djelo koje izaziva strahopoštovanje i kao rijetko koji film u posljednje vrijeme zaslužio je pet zvjezdica. Ovo je naučna fantastika u punom sjaju."

"Dina" je moćan, epski, veliki filmski i pripovjedački spektakl, koji je već oduševio publiku u dijelovima svijeta gdje je stigao u najraniju distribuciju. "Dina" Frenka Herberta  čeka na novu ekranizaciju još od 1984. godine kad je Dejvid Linč snimio prvi film zasnovan na ovoj knjizi, koji su fanovi primili kako-tako.

Ovog puta "Dinu" je režirao Deni Vilnev, kanadski režiser poznat po naučnofantastičnom i triler ostvarenju "Dolazak". U filmu je korišteno mnoštvo specijalnih efekata i ljubitelji ovog žanra jedva čekaju da otkriju kako su nastale masivne scene prikazane u prvom pravom videu za film "Dina".

Gledaoci su već zapazili i da se u trejleru više puta čuje "spice", što je u suštini lijek koji omogućava pilotima da se kreću svemirskim putovanjima, od kojeg onima koji su ga uzeli i poplave oči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije