Film i serije

Đaković: "Prvi kadar" prepoznao misiju kulture i filma

Đaković: "Prvi kadar" prepoznao misiju kulture i filma
Foto: N.N. | Đaković: "Prvi kadar" prepoznao misiju kulture i filmaistočno
Srna

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković ocijenila je večeras u Istočnom Sarajevu da je Međunarodni filmski festival "Prvi kadar" prepoznao dva najvažnija strateška opredjeljenja Ministarstva - razvoj publike i decentralizaciju kulture.

"Stoga i ne čudi da je `Prvi kadar` ove godine na našem konkursu izabran kao najbolji i to sa maksimalnom ocjenom i brojem bodova. Vjerujem da će festival i ove godine opravdati i nadmašiti naša očekivanja i povjerenje", rekla je Đakovićeva otvarajući 12. po redu "Prvi kadar" u Istočnom Sarajevu.

Ona je istakla da je moto ovogodišnjeg festivala "Prvi kadriraj!", te da se istovremeno održava iz Istočnom Sarajevu i u Zvorniku.

"Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske svake godine od nastanka `Prvog kadra` pruža kontinuiranu podršku ovom festivalu, zato što je to jedan od četiri najvažnija filmska festivala u Srpskoj", rekla je Đakovićeva.

Prema njenim riječima, film i filmska umjetnost su odlični ambasadori kulture i zato ih treba još više podržavati i njegovati.

Čestitke za odličnu organizaciju festivala, kao i izraze dobrodošlice i gostoprimstva učesnicima ovogodišenjg "Prvog kadra" i brojnim gostima i posjetiocima uputili su i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić, gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i zamjenik načelnika Istočne Ilidže Zoran Avram.

Odlukom Savjeta festivala Plaketa "Lik kneza Pavla" za doprinos razvoju filmske umjetnosti u Republici Srspkoj i BiH dodijeljen je Akademiji umjetnosti Banjaluka - Studijskom programu Dramske umjetnost - Filmski i TV smjer, a nagradu je u ime Akademije primio profesor Draško Gajić.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su mnogobrojni gosti i zvanice, među kojima predstavnici ambasada Srbije, Ruske Federacije i Bugarske u BiH.

Ovogodišnji "Prvi kadar" održava se do subote, 17. novembra, u Istočnom Sarajevu i Zvorniku pod motom "Prvi kadriraj!".

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srspke, a ovu jedinstvenu manifestaciju podržali su Udruženje filmskih radnika BiH, opština Istočna Ilidža, opština Istočno Novo Sarajevo i Grad Zvornik.

Medijski pokrovitelji su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije