Film i serije

Djeca žele više superjunakinja

Djeca žele više superjunakinja
Foto: N.N. | Djeca žele više superjunakinja

Nedavno je sprovedeno veliko istraživanje o uticaju predstavljanja glavnih likova u superherojskim i naučnofantastičnim filmovima na mladu publiku. Rezultati pokazuju da likovi na ekranu mogu veoma uticati na samopouzdanje i sveukupnu sliku o sebi, kao i da su ispitanici bez obzira na pol potvrdili da žele više ženskih likova.

Superherojski žanr dominira bioskopskim blagajnama već deceniju unazad, a uprkos tome što imamo ženske likove u njima uglavnom su muškarci glavni protagonisti.

Propali pokušaji, poput filmova "Catwoman" i "Elektra", poslužili su kao izgovor velikim studijima da publici nisu potrebni ženski uzori. Na sreću, popularnost ženskih likova iz filmova "Igre gladi", "Ratovi zvijezda" i "Wonder Woman" dokazali su da je samo potrebno da budu predstavljeni filmskoj publici na pravi način.

Istraživanje koje je obuhvatilo oko 2.500 dječaka i djevojčica od 10 do 19 godina i roditelje djece od pet do devet godina pokazalo je da glavni likovi i te kako utiču na mladu publiku.

Svi ispitani su izrazili želju za više jakih ženskih likova i superheroina. Tinejdžerke imaju više problema sa samopouzdanjem od tinejdžera i kažu da žene imaju manje mogućnosti da budu lideri. To se odlikuje i njihovim manjim interesovanjem za nauku, tehnologiju i matematičke studije od muškaraca. Povećanje broja pozitivnih i jakih ženskih likova na velikom ekranu moglo bi značajno da utiče na samopouzdanje i hrabrost kod djevojčica i djevojaka.

"U ovom vremenu velikih promjena u društvu bitno je da televizija i film ponude više uloga za djevojke i mlade žene. Znamo da je predstavljanje jako bitno, kao što je navedeno i u ovom izvještaju. Naše istraživanje je pokazalo da superheroine pomažu i stvaraju most u praznini kod djevojaka tako što čini da se osjećaju jače, hrabrije, samouvjerenije, inspirisano, pozitivno i motivisano", rekla je predstavnica "Ženskog media centra" iz Njujorka Džuli Barton.

Stručnjaci su saglasni da naglo stavljanje žena u glavne uloge u filmovima o superherojima neće odmah uticati na promjenu svijesti, ali da filmskoj industriji sigurno neće škoditi da pokuša.

Naredni film koji publika može očekivati na velikim platnima je ostvarenje "Kapetan Marvel", gdje će glavnu ulogu igrati glumica Bri Larson. Premijera ovog ostvarenja se očekuje 8. marta naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije