Film i serije

Dnevnik Pedra Almodovara tokom izolacije: Tramp je pošast našeg doba

Dnevnik Pedra Almodovara tokom izolacije: Tramp je pošast našeg doba
Foto: N.N. | Dnevnik Pedra Almodovara tokom izolacije: Tramp je pošast našeg doba

Režiser Pedro Almodovar dane izolacije provodi u svom stanu u Madridu i piše dnevnike o svojim iskustvima i uspomenama.

Kako objašnjava, u početku je odbijao da piše, nije želio da ostavi trag o osjećanjima koje su ovi dani u izolaciji podstakli u njemu.

“Možda je razlog taj što je prva stvar koju sam otkrio da ova situacija i nije mnogo drugačija od moje svakodnevne rutine - navikao sam da živim sam i u stanju pripravnosti; ne baš srećna spoznaja”, piše Almodovar.

Međutim, podstakao ga je naslov u novinama koji kao da je iz nekog magazine crnog humora “Klizalište u Madridu postaje privremena mrtvačnica”.

“Izolaciju sam počeo u petak, 13. marta. Danas mi je 11. dan. Organizovao sam se tako da sam licem okrenut ka mraku, ka noći, kao da sam u divljini, pratim ritam diktiran svjetlošću koje dopire kroz prozor i terasu”, piše reditelj.

Kako kaže prestao je da gleda na sat, a to jedino čini kada treba da izbroji korake koje pređe duž hodnika, onog istog dugačkog hodnika u kojem je Hulijeta Serano rekla Antoniju Banderasu da nije dobar sin, misleći na njega (u filmu “Patnja i bol” - prim. nov).

Dodaje da nije dovoljno raspoložen da počne da piše fikciju, premda može da zamisli brojne zaplete, neke i intimnije prirode.

“Siguran sam da će na kraju svega ovoga doći do bejbi buma, ali sam jednako uvjeren da će biti i mnogo raskida - pakao, to su drugi ljudi, reče Sartr - neki parovi će čak morati da se suoče sa obe situacije istovremeno: raskid i dolazak novog člana u svježe okrnjenu porodicu”, napisao je u svom dnevniku.

Trenutnu stvarnost, smatra, lakše je razumjeti kao fantastičnu fikciju nego kao realističnu priču, a ova nova svjetska situacija sa virusom djeluje mu kao da je izašla iz neke naučno-fantastične priče iz pedesetih, iz vremena Hladnog rata ili iz horor filma sa najokorelijom antikomunističkom propagandom.

 “Zapravo, Tramp se već pobrinuo da situacija koju preživljavamo zvuči kao horor iz pedesetih, kada je virus nazvao “kineskim virusom”. Tramp, još jedna od velikih pošasti našeg doba”, kaže Almodovar.

Odlučio je, kako kaže, da potraži nekakvu zabavu, obično improvizuje, ali kako dodaje ovo ipak nije vikend, uobičajeni period za samoću i izolaciju, te je sastavio program filmova, vijesti i štiva za različte periode tokom dana.

“Moj dom je institucija, a ja sam jedini njen stanovnik. U poslednje vrijeme ubacio sam i neke kućne vježbe. Sve do sada bio sam klonulog duha i jedina vježba bila je šetanje uz onaj dugačak hodnik”, piše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije