Film i serije

Dokumentarcem Topli film otvoren 17. festival Beldoks

Dokumentarcem Topli film otvoren 17. festival Beldoks
Foto: Tanjug | Dokumentarcem Topli film otvoren 17. festival Beldoks

​Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks sinoć je svečano otvoren prikazivanjem "Toplog filma" u Domu omladine Beograda (DOB).

Direktorka festivala Mara Prohaska Marković istakla je da je program 17. Beldoksa "vrlo aktuelan, relevantan i raznovrstan", dok je umjetnički direktor festivala Marko Grba Sing naglasio da se "Topli film" bavi homofobijom i istinitom istorijom srpske i jugoslovenske kinematografije.

Proglasivši otvorenim Beldoks, selektor Igor Stanojević je primijetio da "vlada vedra i vesela atmosfera", dodavši da bi posjetioci, kada bi znali kroz kakve su "slalome prošli ove godine da bi stajali ovde večeras, bili bi još veseliji", što je izazvalo smijeh prisutnih.

Gledaoci su u prisustvu autora novinara Dragana Jovićevića ispratili njegov hibridni dokumentarac "Topli film“, koji obrađuje istoriju jugoslovenske i srpske kinematografije iz ugla kvir likova.

Počevši od naslova snimljenih nakon Drugog svjetskog rata do danas, "Topli film“ tematizuje pitanje u kojoj se mjeri mijenjalo društvo u pogledu odnosa prema LGBT likovima kroz umjetnost filma.

Jovićević je koristio skoro 40 ostvarenja, počevši od "Život je naš“ i "Sofke“ snimljenih 1948. godine, do "Južnog vetra“ i "Kelta“, a kroz tu istoriju gledaoce vode mladi glumci Đorđe Mišina i Đorđe Galić.

Beldoks će do 29. maja u okviru 13 programskih cjelina imati više od 100 premijernih projekcija, na osam lokacija.

Festival dodjeljuje šest nagrada u četiri takmičarska programa.

U okviru "Srpskog takmičarskog programa" biće prikazano 12 filmova, među kojima su pored "Toplog filma", "Kako biti slobodan" Nikole Polića, "Izbor za mis zatvora" Srđana Šarenca, "Kadence za vrt" Daneta Komljena i "Neptunova nevera" Katarine Stanković.

Tu su i "Novosadsko sećanje" Aleksandra Reljića, "Džojmejkers" Jelene Radenović, "Kad opet porastem" Jovane Avramović, "Minel" Tare Gajović, "Heterotopia" Nikole Nikolića, "Izlaz kroz ludaru" Nikole Ilića i "Šetnje koje se neće desiti" Mine Simendić.

Kako je najavljeno, u okviru specijalnih projekcija, biće prikazana još dva filma nastala u produkciji Srbije, koji se ne takmiče za nagrade Beldoksa - "Nasleđe kralja trube" Vladimira Kajlovica i "Kombi-nacija" Jugoslava Nikolića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije