Film i serije

Dokumentarni film "Otpadnici" premijerno na SSF

Dokumentarni film "Otpadnici" premijerno na SSF
Foto: Ustupljena fotografija | Dokumentarni film "Otpadnici" premijerno na SSF

Dokumentarni film "Otpadnici" (Wasteniks) ima premijernu projekciju na Sarajevo Film Festivalu, u okviru bh. programa, u ponedjeljak 15 avgusta, u 15:00 časova.

Rijeka Una najčistija je rijeka u BiH. Uprkos snažnom protivljenju lokalnih zajednica u okolini Dvora na Uni, Novog Grada, Bihaća i ostalih, hrvatska vlada namjerava smjestiti nuklearni otpad iz NE Krško tik uz granicu sa BiH. 

Za razliku od Hrvatske, BiH tokom proteklih decenija nije imala nikakvu dobit od NE Krško. Izgradnja nuklearnog skladišta na 1-2 km od bh. granice bi značila da veći dio rizika od takvog objekta bi pao na nedužnu BiH. 

Da stvari budu još gore, odabir lokacije na Trgovskoj Gori u Hrvatskoj se odvijao u kranje nedemokratskom i netransparentnom procesu. Politika i razni uticaji, uključujući i one od samog zagađivača, imaju glavnu riječ. 

Lokalno stanovništvo u samoj Hrvatskoj nije uzeto u obzir a vlasti u Zagrebu su se oglušile na njihove otpore. Takođe, susjedna BiH i njeno stanovništvo su u potpunosti ignorisani. 

Stvara se utisak da je jedan od glavih ciljeva hrvatske vlade ušteda finansijskih sredstava a ne ozbiljan pristup koji poštuje Evropsku direktivu o zbrinjavanju nuklearnog otpada, demokratski pristup i odredbe struke.

Da li će požrtvovani aktivisti iz BiH i Hrvatske uspjeti da spriječe ovaj objekat od izgradnje? Da li će BH institucije uspjeti da se ujedine i suprotstave ovom teretu koji će ugroziti već ugroženo BH stanovništvo? Da li će male lokalne zajednice uspjeti da se odbrane ili će doživjeti potencijalnu devastaciju u narednih 300 godina i duže?

Pridružite nam se i upoznajte građane, aktiviste i eksperte.

Režiser Sanja Zdjelar, živi i radi u Bostonu, SAD. Rođena je i odrasla u Sarajevu, a film je studirala na New York Univerzitetu, SAD. Producent filma je Dejan Rakita, dugogodišnji istraživački novinar. Direktor fotografije je Mišo Kojić.

Jedan od glavnih aktera filma je Mario Crnković iz NVO Green Team, najpoznatiji aktivista iz Novog Grada koji se bori protiv izgradnje centra za skladištenje radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori.

Film prati period od posljednje tri godine koje su bile presudne da Hrvatska baš ovu lokaciju odabere za skladištenje radioaktivnog otpada. 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije