Film i serije

Dokumentarni film o Dušku Trifunoviću premijerno na RTRS 28. januara

Dokumentarni film o Dušku Trifunoviću premijerno na RTRS 28. januara
Foto: Radio-televizija Republike Srpske | Dokumentarni film o Dušku Trifunoviću premijerno na RTRS 28. januara

BANJALUKA - Dokumentarni film o pjesniku Dušku Trifunoviću pod nazivom "Život je maskenbal" u režiji Branka Lazića, a po scenariju Saše Berendike, premijerno će biti biti prikazan na Radio-televiziji Republike Srpske 28. januara od 21 čas.

Kako je navedeno u saopštenju, priča je ovo o dječaku sa malim izgledima da preživi djetinjstvo, pripovijest o "radniku-pjesniku", mladom mašinbravaru, koji piše pjesme, krijući se po ćoškovima naftne rafinerije, a koji će se za vrlo kratko vrijeme nametnuti kao vrlo važna figura književnog i ukupnog javnog života Sarajeva i BiH početkom šesdesetih prošlog vijeka.

"Ovo je film o čovjeku koji je opismenio popularnu muziku, a kao zaslugu za to, umjesto unosnih tantijema za bezvremenske hitove, zalijepljena mu je etiketa: 'estradni pjesnik'. Drama je ovo o čovjeku, nekadašnjem simbolu Sarajeva, koji će ovaj grad napustiti, nečujno, 1992. godine. A u Novom Sadu će sam sebi prišiti novu etiketu: 'pjesnik - izmaglica'. Ne izbjeglica, već izmaglica. Napisaće ponovo, po sjećanju većinu svojih djela: zbirke pjesama, romane, dramske komade", pojašnjeno je dalje.

Kako je i zašto Duško Trifunović bio i ostao više poznat, nego čitan? Zašto je pjesnik, ovjenčan najznačajnijim pjesničkim nagradama, antologizovan, verifikovan od ozbiljne književne kritike, u akademskim krugovima i dalje uladičen među estradne pjesnike?

U filmu učestvuju pisci Pero Zubac, Rajko Petrov Nogo, Izet Sarajlić, Muharem Bazdulj, muzičari Goran Bregović, Gabor Lendžel, Željko Bebek, Sead Memić Vajta, akademik Zoran Paunović koji su o Trifunoviću rekli da je sa njegovim odlaskom završen čitava jedna epoha.

"Bio je prvi koji je pokazao da popularna muzika u sebe može da primi ozbiljnu poeziju. Znao je da ono što narod nosi u svom genu, pretoči u adekvatne stihove koji su, u velikom broju, ušli u svakodnevni govor, te ih ljudi izgovaraju kao narodne mudrosti, ne znajući im autora", zaključeno je u saopštenju.

Film su, pored  Lazića i Berendike, realizovali savjetnik na projektu Tatjana Marjanović, direktor fotografije Ljubomir Tešinić, montažer Vedran Marić, snimatelj Dejan Račić, majstor svjetla Dragan Talić, majstor tona Vladimir Vladetić i producent Saša Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije