Film i serije

Dokumentarni serijal "Srpsko kolo" biće sniman i u RS

Dokumentarni serijal "Srpsko kolo" biće sniman i u RS
Foto: Srna | Dokumentarni serijal "Srpsko kolo" biće sniman i u RS

BEOGRAD - Snimanje dokumentarnog serijala "Srpsko kolo", koje je nacionalni i svesrpski projekat, traje već uveliko po gradovima Srbije, a režiser i producent Željko Mirković u intervjuu za Srnu ističe da je srpsko kolo ukorijenjeno u srpski DNK, te najavljuje snimanje i u Republici Srpskoj.

Dokumentarni serijal "Srpsko kolo" ima 10 epizoda od po 25 minuta, u prvoj fazi snima se u gradovima Srbije, od Subotice do Prizrena, dok je jedna epizoda snimljena i u Vašingtonu, u SAD, ispred DŽeferson memorijala i Bijele kuće i na drugim lokacijama.

Narator će biti Džek Dimić, američki holivudski glumac srpskog porijekla, rođen u Bosanskoj Dubici kao Željko.

Mirković kaže da ovaj nacionalni projekat prepoznaje kolo kao dio svesrpskog identiteta, kao i da se radi u saradnji, između ostalih, sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Etnografskim muzejem.

Ideja je, navodi Mirković, da se snimanje u Srbiji u gradovima od Subotice do Prizrena u prvom produkcionom talasu završi do kraja godine, a nakon toga bi uslijedila i snimanja i u gradovima Republike Srpske, ali i u regionu, na prostoru bivše Jugoslavije.

"A, onda idemo u narednih 10 epizoda koje će se snimati u regionu, teritorija bivše Jugoslavije, i gde će se snimati pet epizoda u Republici Srpskoj", rekao je Mirković, napominjući da zna koji će gradovi biti obuhvaćeni u snimanju u Republici Srpskoj, ali da ne želi da govori o detaljima.

On napominje da je riječ o gradovima koji su centri određenih regiona u Republici Srpskoj i da neće biti zaobiđeni centri poput Banjaluke, Trebinja, Bijeljine i drugi.

Mirković se nada da bi, možda, sa snimanjem i u Republici Srpskoj moglo da se krene čak i na jesen, ali da sve zavisi od dinamike snimanja predviđene za Srbiji.

"U krajnjem slučaju, ako se ne stigne na jesen, onda će snimanje početi na proleće kada se vreme poboljša i može da se krene sa snimanjem", rekao je Mirković, ne želeći da otkriva koji grad u Republici Srpskoj će biti prvi za snimanje.

Takođe, dodao je, biće snimano u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

"Gde god da živi srpski narod u regionu ćemo snimati. A, onda ulazimo u treću fazu i idemo u druge gradove van bivše Jugoslavije, ali još je rano da o tome pričamo", kaže Mirković.

Mirković podsjeća da je srpsko kolo dio nematerijalne Uneskove baštine od 2017. godine, ali i dio identiteta srpskog naroda, te da je ono "jedna magična igra koja je duboko ukorijenjena u srpski DNK i vrlo je vrlo važna, i po vertikali i po horizontali, za srpski narod".

"Važno je da priču o kolu negujemo kako zbog nas samih, tako i zbog drugih, jer kolo upravo može da predstavi jednu vrstu `meke moći` sa kojom možemo naš narod i našu kulturu da predstavimo na najlakši mogući način", rekao je Mirković.

On kaže da je ideja da tokom snimanja ovog serijala u gradovima od Subotice do Prizrena, osim u Beogradu i na Kosovu i Metohiji (u Beogradu igra nacionalni ansambl "Kolo", a na Kosovu ansambl "Venac"), igraju lokalna lokalna folklorna društva.

"Da ta lokalna folklorna društva donesu svoju energiju, kostime i svo ono bogatstvo koje ti regioni, u kojima snimamo, poseduju", rekao je Mirković, navodeći da je snimano u Pirotu, Nišu, Zaječaru, a slijede Užice, Subotica, Novi Sad...

Mirković ističe da svaki grad donosi jednu specifičnost, te da se može reći da svi učesnici ovog nacionalnog i svesrpskog projekta shvataju koliko je on važan za srpski narod.

"Toliko toga naš narod ima da ponudi i pokaže, tako da i mi sami uživamo u svim tim čarolijama i bogatstvu koje otkrivamo kroz samo kolo", kaže Mirković.

Kada je riječ o specifičnostima u igranju, običajima i nošnji srpskog naroda, Mirković kaže da se koraci se razlikuju od igre do igre, od regiona do regiona, ali da energija koju nosi kolo nije od juče ili od prije 500 godina, nego je datira vijekovama.

"Vi kroz kolo otkrivate nešto što što nosite duboko ukorenjeno u samom biću. Kada pogledate srpski rodoslov, on ima 16 kolena, gde su prvi otac i majka, a poslednji su `bela pčela` i `beli orao`, koji se nalazi na našim zastavama. Kada kolo igra, vi osećate da nosi energiju svih tih predaka", kaže Mirković.

I to je nešto, dodaje, što se ogleda ne samo u igri nego i u nošnji, nego je to jednostavno nešto kada se ljudi u kolu nesvjesno prebace na neku drugu frekvenciju i astral, i praktično se povežu sa precima.

On je dodao da to nije samo izvođenje folklornih ansambala na specifičnim lokacijama, nego i razgovori sa stručnim licima iz različitih oblasti, etnomuzikolozima, etnografima, umjetnicima, izvođačima na instrumentima koji su specifični za taj kraj.

Mirković najavljuje da će prvih 10 epizoda ovog serijala biti završeno do kraja godine i da će se prezentovati kako se šta bude završavalo.

"I onda treba da se emituje, a očekujemo da će to biti podjednako zanimljivo i u Srbiji i u Republici Srpskoj i u svim drugim zemljma gde naš narod živi i gde može da prati neku od platformi ili kanala", kaže Mirković.

On napominje da će organizatori ovog projekta, koji će biti i zabavni i obrazovni, sarađivati sa parnerima poput RTS-a i Telekoma, tako da tako da će se serijal "Srpsko kolo" naći i na TV stanicama, i na kablovskim sistemima i platformama, kako bi se doprlo do što šire publike.

Mirković je podsjetio da su prvi kadrovi snimljeni u septembru prošle godine u Beogradu, na Kalemegdanu, a da se snima na autentičnim lokacijama u gradovima u eksterijeru.

Nakon velikog uspeha koji je ostvario prethodni dokumentarni film "Teslin narod", koji se kvalifikovao za nominaciju za Oskara za dugometražni dokumentarni film 2020. godine, "Optimistik film" i režeiser Željko Mirković započeli su novi dokumentarni film i serijal "Srpsko kolo".

Ovaj projekat realizuje se u saradnji sa Nacionalnim ansamblom "Kolo", Etnografskim muzejom Beograd, Srpskim nacionalnim savezom u Pitsburgu (SAD), Nacionalnim ansamblom "Venac" sa Kosova i Metohije, Srpskom akademijom nauka i umetnosti (SANU) i Turističkom organizacijom Srbije.

Projekat su do sada podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Pokrajinski Sekretarijat za kulturu Vojvodine, te gradovi Niš, Pirot, Zaječar i Užice, kao i Srpski kulturni centar "Opančići" u Vašingtonu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije