Film i serije

Dokumentarno-igrani film "Pečat braće Ljubavića" u MSU RS

Dokumentarno-igrani film "Pečat braće Ljubavića" u MSU RS
Foto: Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske | Dokumentarno-igrani film "Pečat braće Ljubavića" u MSU RS

BANJALUKA - Dokumentarno-igrani film "Pečat braće Ljubavića" u režiji Slobodana Simojlovića biće prikazan sutra od 20 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) u okviru obilježavanja manifestacije "Dani evropske baštine".

"Ova manifestacija teži da kroz brojne i raznovrsne programe populariše naše nasljeđe koje je dio baštine evropskih naroda. Ovogodišnji program obilježava se širom Evrope pod sloganom 'Održivo nasljeđe'", navodi se u saopštenju je MSU RS.

Film je snimljen u koprodukciji Kinoteke Republike Srpske i Radio televizije Republike Srpske povodom 500 godina od osnivanja Goraždanske štamparije.

"Film prati priču braće Teodora, jeromonaha iz Mileševe i Đurađa Ljubavića, sinova osnivača goraždanske štamparije Božidara Ljubavića Goraždanina, koji su uložili velike napore kako bi iz Venecije prenijeli štampariju u manastir Sopotnicu", dodaju se u saopštenju.

Projekcija je organizovana u saradnji sa Kinotekom Republike Srpske.

"Štamparija Božidara Goraždanina i sinova u Goraždu najstarija je i prva kulturna institucija u Hercegovini, a knjige iz ove štamparije spadaju u najbolja ostvarenja srpske stare štampe. Goraždanska štamparija, iako skromna po broju naslova i tiražu, ostavila je dubok pečat u razvoju srpske duhovnosti izražene kroz štampanje Služabnika 1519, Psaltira 1521. i Molitvenika 1523. godine. Štamparija Božidara Goraždanina prenijeta je iz Goražda u Trgovište, u Vlašku. U Trgovištu je Dimitrije Ljubavić, unuk Božidara Goraždanina, štampao Molitvenik (Trebnik) 1545. godine...", stoji u sinopsisu dokumenatrno-igranog filma "Pečat braće Ljubavića".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije