Film i serije

Pratite nas na Google news

Dr Grajf predao Kusturici dokumentaciju za film o Jasenovcu

Dr Grajf predao Kusturici dokumentaciju za film o Jasenovcu
Foto: Tanjug | Dr Grajf predao Kusturici dokumentaciju za film o Jasenovcu
Tanjug

Svjetski priznat ekspert za Aušvic, dr Gideon Grajf, predao je reditelju Emiru Kusturici dokumentaciju u kojoj su, između ostalog, iznijeti i detalji o strašnoj sudbini rođaka Nikole Tesle i Teodora Hercla koji su stradali u ustaškom logoru Jasenovac, piše današnja "Politika".

Povod za to je novi projekat Kusturice koji bi režirao igrani film o Jasenovcu u kojem je život izgubilo oko 700.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista u NDH, navodi list.

Ovaj filmski projekat će pored Grajfa, okupiti i eksperte za druga pitanja kakva su, na primjer, vojne operacije ili doživljene i preživljene torture.

U timu stručnjaka, piše list, naći će se poznavaoci problema iz Portugalije, Izraela i Kanade, vjerovatno i iz još nekih zemalja.

Dokumentacija koju je Grajf uručio Kusturici predstavlja neku vrstu elaborata na kome su radili eksperti za različita pitanja.

Grajf je nedavno objavio knjigu "Jasenovac - Aušvic Balkana - Ustaška imperija okrutnosti" koja je štampana na srpskom, hebrejskom i engleskom jeziku.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije