Film i serije

Drug Crni u NOB-u, nastavak avantura Crnog Gruje

Drug Crni u NOB-u, nastavak avantura Crnog Gruje
Drug Crni u NOB-u, nastavak avantura Crnog Gruje

Od producenata najgledanijeg domaćeg filma u 2007. godini "Crni Gruja i kamen mudrosti" dolazi novi projekat "Drug Crni u NOB-u". Radi se o filmu i TV seriji od 15 epizoda za koje scenario i režiju potpisuje Rade Marković. Radnja ove komedije je smještena u vrijeme Drugog svjetskog rata, a njeni glavni junaci, inače potomci slavnih predaka iz vremena Prvog srpskog ustanka, su ilegalci u Narodnooslobodilačkoj borbi u okupiranom Beogradu. Premijeru je film imao 29. januara u Beogradu i Banjaluci.

Film je zamišljen kao urnebesna parodija na istorijske ličnosti i događaje, koja će funkcionisati po principu namjerne sličnosti sa dnevnim dešavanjima iz javnog života. Srbija je 1941. godine porobljena i rasparčana. U trenutku kada su joj "silom oduzete teritorije", kada joj je prekršen "teritorijalni integritet i suverenitet", kada Evropa pod dominacijom Njemačke "uvodi na silu svoja pravila u Srbiju", u Beogradu se rađa pokret otpora. Rodoljubi različitih shvatanja o borbi za dobrobit naroda pokušaće da okupatoru pomrse račune. Pored nacionalizma, patriotizma i komunizma pojaviće se i ideje o ličnoj koristi i bogaćenju. To je milje u kome će biti smješteni potomci dobro poznatih likova iz prethodnih serijala o Crnom Gruji. Vidjećemo kako tri glavna lika, Grujić, Brale i Če uspostavljaju ilegalnu diverzantsko-obavještajnu grupu u srcu Beograda, infiltriraju se u strukture kvislinškog policijskog aparata i rješavaju sudbinu Drugog svjetskog rata, a da ni sami nisu svjesni toga.

Glavni akteri su ovog puta Života Grujić kojeg igra Nenad Jezdić, potomak čuvenog Crnog Gruje, Brale Kalabić (Boris Milivojević), simpatizer četničkog pokreta, Veselin Čegović Če (Marinko Madžgalj), crnogorski kadar oduševljen idejom komunizma, drug Tetak (Nikola Kojo), vrhovni komandant partizanskog pokreta, sa svojim pratiljama, partizankama Leposavom (Nela Mihajlović) i Rozalijom (Lena Bogdanović), Druzilka Doktorović (Dušanka Stojanović Gild), doktorka i simpatizer partizanskog pokreta, kao i major gestapoa Krigermajster (Dragan Vujić Vujke), partizanski komesar Uča (Slobodan - Boda Ninković), te Adolf Hitler, britanski tajni agent Džejms Bold i muftija Halid Mulamehmedhasanefendijaomerpašašehović (sve tri uloge igra Dragan Jovanović).

"Po meni, najveća vrednost dosadašnjih projekata o Crnom Gruji bio je baš bezobrazluk da se demistifikuju i isparodiraju naše naravi i 'važne ličnosti' iz nacionalne istorije koja je uvek opterećena raznim predubeđenjima. Veličina jedne nacije može se meriti i odvažnošću da se prema sopstvenoj istoriji nosi ležerno, neopterećeno i mangupski", rekao je Rade Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije