Film i serije

Pratite nas na Google news

Dvije decenije "Titanika"

Dvije decenije "Titanika"
Foto: Ilustracija | Dvije decenije "Titanik"
Fena

Dijelom elegija prekinutoj mladosti, dijelom oda uzvišenoj ljubavi, filmski 'blokbaster' Titanik oduševljava nove naraštaje fanova i 20 godina nakon snimanja.

U utorak će biti dvije decenije otkad su gledaoci prvi put vidjeli da Rouz nije uspjela da održi obećanje Džeku "da ga nikad neće pustiti" i na smrt smrznutog ljubavnika prepustila njegovu vodenom grobu.

Godišnjica je obilježena brojnim prikazivanjima širom Amerike, a gledaoci i dalje tuguju nad sudbinom mladih ljubavnika u interpretaciji Leonarda Dikaprija i Kejt Vinslet, danas oboje oskarovaca s holivudske A liste.

"Priča o Titaniku ima vanvremenski kvalitet. Izgleda da živi van naše svakodnevnice i to nas fascinira", rekao je povodom godišnjice reditelj Džejm Kameron.

Rouz i Džek su fiktivni likovi u dramatizaciji stvarnog potonuća najpoznatijeg broda na svijetu u ledenim vodama sjevernog Atlantika 1912. godine. Titanik je ušao u filmsku istoriju osvojivši 11 Oskara, uključujući one za najbolji film i režiju, prenosi Hina. 

Sa zaradom od 2,2 milijarde dolara, bio je najuspješniji film svih vremena, dok ga 2009. nije pretekao Avatar, ponovo u režiji Džejmsa Kamerona.

Iako traje 'zastrašujućih' 195 minuta, film je dobio odlične kritike, a i naslovna pjesma "My Heart Will Go On" donijela je globalni uspjeh Selin Dion.

Kameron (63) danas kaže da je ideju producentima Foxa prodao najkraćom prezentacijom u istoriji. Pokazao im je velik i raskošan crtež blještavog Titanika koji polako tone.

"Rekao sam im samo pet riječi: Romeo i Julija na tome", ispričao je Kameron.

Na početku snimanja, u septembru 1996. godine, Dikaprio i Vinslet imali su 21, odnosno 20 godina.

"Jako brzo su 'kliknuli' i bili si međusobna podrška tokom dugog i napornog snimanja", kaže Kameron.

Produkcija je bila epskih razmjera. Koštala je 200 miliona dolara, s 800 članova filmske ekipe i hiljadu statista.

Kameron je za potrebe snimanja dao izgraditi repliku broda u stvarnoj veličini, nakon što je dobio originalne nacrte stvarnog graditelja. Prostorije na Titaniku studiozno su urađene po prvobitnom izgledu na osnovu starih fotografija.

Produkcija je izgledala toliko naduvano da su neki američki mediji, poput Varietyja, najavljivali najveći fijasko u holivudskoj istoriji.

Ni Kameron nije bio siguran u uspjeh dok film nije krenuo u kina. Prvog vikenda prikazivanja film je zaradio 28,6 miliona dolara, što baš i nije obećavalo jer se očekivalo da će vikend poslije zarada pasti za 40 do 50 odsto, što je uobičajeni trend blokbastera na kino blagajnama.

Titanik je, međutim, drugi vikend zaradio jednako, a treći još više. Ukupno je 15 vikenda zaredom bio najgledaniji u američkim kinima.

"Mislili smo da živimo u nekom alternativnom svemiru gdje ne postoje zakoni gravitacije", kazao je Kameron.

Stručnjaci su mislili da se brojke dižu time što grupe mladih djevojaka gledaju film više puta, ali Kameron tvrdi da je Titanik prošao tako dobro jer je njegova ljubavna priča bila privlačna svim generacijama.

"Ponosan sam što smo stvorili nešto što ima svoju stvarnost, vanvremensku", govori reditelj.

"Uz svo dužno poštovanje prema Kejt i Leu, koji su moji dobri prijatelji, oni više nisu Kejt i Leo, oni su Rouz i Džek. I biće zauvijek", rekao Kameron.
 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije