Film i serije

Dvije nagrade za "Strahinju Banovića" u Parizu

Dvije nagrade za "Strahinju Banovića" u Parizu
Foto: Print Screen/Youtube | Dvije nagrade za "Strahinju Banovića" u Parizu

BEOGRAD - Na sinoć završenom Festivalu evropskog filma u Parizu (Festival L''Europe autour de l''Europe) film Stefana Arsenijevića "Strahinja Banović" osvojio je dve nagrade: specijalno priznanje glavnog žirija i nagradu Luna za najbolji film, koju dodjeljuje mladi žiri.

Ceremoniji je prisustvovao glavni glumac Ibrahim Koma koji je primio nagrade u ime ekipe.

"U svom obrazloženju, mladi žiri je posebno istakao impresivnu originalnost filma. Reditelj nikad ne koristi uobičajena sredstva i nikada ne upada u patetiku, što bi bilo lako, imajući u vidu temu. Njegov postupak, blizak naturalizmu, pokušava da pronađe istinu između globalnog dešavanja migrantske krize i intimne ljubavne drame" piše u saopštenju.

Film postiže čak i veći zamah, osavremenjavajući srpsku srednjovekovnu pjesmu "Banović Strahinja", putujući na taj način i kroz vrijeme, dok se Strahinja kreće kroz prostor.

Ukorijenjena istovremeno u realnosti i epu, tako nam se otvara iskrena, tragična i snažna ljubavna priča koju toliko sugestivno i zaokruženo nose glavni glumci, da uspijevaju da učine da zaboravimo da su glumci.

Svi ovi kvaliteti čine "Strahinju Banovića" važnim djelom, humanim i snažnim.“

Podsjećamo, film je imao svjetsku premijeru na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gdje je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film.

Ovo je prvi put u ovom vijeku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svjetskih festivala najvažnije A kategorije.

Takođe, "Strahinja Banović" je do sada učestvovao i na još preko 20 filmskih festivala, među kojima su bili i prestižni festivali u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugim gradovima širom svijeta, a do sada je osvojio ukupno 11 festivalskih nagrada.

Film su podržali Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope - Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar, Kreativna Evropa - MEDIA i Vlada Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije