Film i serije

Džesi Ajsenberg: Sarajevo mi je najdraži grad na svijetu

Džesi Ajsenberg: Sarajevo mi je najdraži grad na svijetu
Foto: Armin Durgut/PIXSELL | Džesi Ajsenberg prošetao crvenim tepihom u Sarajevu

Američkom glumcu, reditelju, dramskom piscu i autoru Džesiju Ajsenbergu, nominovanom za Oskara, uručeno je Počasno Srce Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala.

Nakon uručenja nagrade publika je imala priliku pogledati film "Nakon što spasiš svijet", Ajsenbergov rediteljski dugometražni prvenac.

"Sarajevo mi je najdraži grad na svijetu i drago mi je što sam ponovo tu. Kupio sam avionsku kartu 2020. godine, bio sam spriječen i nisam mogao doći, ali uspio sam i sada sam konačno tu. Hvala vam svima što ste došli. Nisam znao da će ovdje biti toliko ljudi, inače bih napravio bolji film", rekao je Ajsenberg, a publika ga je ispratila velikim aplauzom.

Ajsenberg, počasni gost 28. Sarajevo Film Festivala, prije uručenja ovog priznanja u Ljetnom kinu Coca-Cola, prošetao je i Crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta.

U srijedu, 17. augusta u Bosanskom kulturnom centru će biti održan masterclass sa Ajsenbergom.

"Nakon što spasiš svijet", naslov koji distribuira kompanija A24, premijerno je prikazan na Sundance Film Festivalu 2022. godine, uz sjajne kritike. Prikazan je u programu Sedmice kritike na Filmskom festivalu u Kanu 2022. godine. Film prati Evelin (Džulijan Mur), ženu koja je posvetila život pomaganju ljudima u nevolji, ali se ne uspijeva zbližiti sa svojim sinom Zigijem, internet-zvijezdom u usponu nezainteresovanom za svjetske probleme. Ovaj emotivni film, čiji scenarij i režiju potpisuje Džei Ajsenberg, zabavan je i izuzetno perceptivan portret majke i sina koji su naizgled potpuno različiti, ali zapravo su puno sličniji nego što su to voljni priznati.

28. Sarajevo Film Festival održava se do 19. augusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije