Film i serije

Džimu Šeridanu "Zlatni pečat" Jugoslovenske kinoteke

Džimu Šeridanu "Zlatni pečat" Jugoslovenske kinoteke
Foto: Twitter / Printscreen | Džimu Šeridanu Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke

​Ovogodišnji Beogradski irski festival (BIF) počinje u znaku specijalnog gosta Džima Šeridana, kultnog scenariste i reditelja koji je modernoj irskoj kinematografiji donio međunaridna priznanja, kome će u petak, 8. marta u 19.00 sati, svečano biti uručen Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Slavni sineasta proglasiće festival otvorenim, a prvo ostvarenje kojim počinje Nedelja irskog filma kao filmski dio programa BIF je njegova antologijska drama iz 1989. "Moje lijevo stopalo",  najavila je Kinoteka.

Poslije projekcije, sa Džimom Šeridanom razgovaraće filmski kritičar Miroljub Stojanović, a publika će takođe imati priliku da jedan od najvećih filmskih autora današnjice odgovara na njena pitanja.

Film "Moje lijevo stopalo", priča o životu Kristija Brauna, irskog umjetnika koji je, uprkos cerebralnoj paralizi, koristeći samo lijevo stopalo, naučio da slika i piše. Donio je Danijelu Dej-Luisu nagradu Oskara za glavnu mušku ulogu. Glumica Brenda Friker osvojila je Oskar za žensku epizodnu ulogu, a Šeridanu su pripale tri nominacije za najpopularniju nagradu u svijetu, i to u najvažnijim kategorijama - za najbolji film, režiju i adaptirani scenario. Ovaj nevjerovatni debitantski film iz 1989, koji je snimio kad je imao 40 godina, svrstao je Šeridana u kasno otkrivene velikane svjetskog i evropskog filma, prenosi "Danas".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije