Film i serije

Džodi Vitaker: Velika je čast biti Doktor Hu

Džodi Vitaker: Velika je čast biti Doktor Hu
Foto: N.N. | Džodi Vitaker: Velika je čast biti Doktor Hu

Legendarna britanska naučnofantastična TV serija "Doctor Who", koja je stvorena u produkciji televizijske kuće BBC, dobila je prvi put nakon 54 godine emitovanja prvog ženskog doktora.

Serija je kroz godine emitovanja stekla milione obožavalaca širom planete, a u glavnoj ulozi Doktora bilo je 12 muških glumaca.

Tokom božićnog specijala, koji je emitovan na kanalu BBC, trenutni lik Doktora Hua, kojeg igra Piter Kapaldi, transformisao se u 13. doktora, kojeg igra glumica Džodi Vitaker. Publika je tokom ovog emitovanja stekla utisak da je ova pojava samo dio trenutne epizode, međutim božićni specijal je na kraju emitovanja potvrdio njihove navode da će naredni Doktor ipak biti žena.

Glumica Džodi Vitaker, koja preuzima lik popularnog Doktora, nije krila uzbuđenje zbog ove uloge.

"Jako sam srećna zbog početka ovog uzbudljivog putovanja. To što mi je pružena mogućnost da budem novi Doktor Hu je velika čast. Trudiću se da na najbolji način prikažem ovaj legendarni lik i sigurna sam da neću razočarati najvjernije obožavaoce", rekla je mlada glumica nakon vijesti o dobijanju uloge.

Tvorci serije su istakli da je serija "Doctor Who" kroz godine emitovanja predstavljala sve ono što je drugačije i neobično, zato su se odlučili i za ovaj korak te smatraju da će mlada glumica na najbolji način prikazati slavni lik.

"Savjetujemo Džodi da uđe u ovaj lik bez velikog pritiska. Vidimo u njoj savršenog nasljednika. Svjesni smo da je publika navikla na muški lik Doktora Hua i kroz godine emitovanja ovu ulogu je igralo nekoliko fantastičnih glumaca, vjerujemo da će biti zadovoljni sa Džodi u ovoj ulozi", istakli su tvorci serije.

Serija, koja se emituje od 1963. godine, jedno je od najdugovječnijih televizijskih ostvarenja. Prati avanture misterioznog, humanoidnog vanzemaljca Gospodara Vremena zvanog Doktor, koji putuje kroz vrijeme i prostor u svemirskom brodu "Tardis", koji izgleda kao plava britanska policijska telefonska govornica iz pedesetih. Doktor Hu sa svojim pratiocima istražuje vrijeme i prostor i bori se protiv raznih neprijatelja.

Serija je uvrštena u Ginisovu knjigu rekorda kao najduže emitovana naučnofantastična TV serija na svijetu i jedna je od najuspješnijih naučnofantastičnih serija svih vremena. Ujedno predstavlja i značajan dio britanske kulture i ima kultni status u Velikoj Britaniji, ali i u svijetu. Dobila je priznanje od publike i kritičara kao jedna od najboljih televizijskih serija, a osvojila je i BAFTA nagradu za najbolju dramsku seriju u 2006. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije