Film i serije

Džulijen Templ i Bogdan Diklić dobijaju nagradu Sinehil festivala

Džulijen Templ i Bogdan Diklić dobijaju nagradu Sinehil festivala
Foto: Pixnio | Džulijen Templ i Bogdan Diklić dobijaju nagradu Sinehil festivala

​Filmski festival "Sinehil" (Cinehill) biće održan od 24. do 28. jula u izletištu Petehovac u Gorskom Kotaru, a nagrađeni su reditelj Džulijen Templ i glumac Bogdan Diklić, najavili su organizatori.

"Nagradu 'Maverick' za širenje granica filmskog izražaja dobiće britanski reditelj i veteran rok dokumentarizma Templ, dok će nagrada za 50 godina djelovanja biti dodijeljena regionalnoj glumačkoj legendi Dikliću", rečeno je u saopštenju.

Kako je najavljeno, u okviru hrvatskog "Sinehila", koji je nasljednik Motovun film festivala, u čast Templa i Diklića biće "prikazani mali ciklusi njihovih najpoznatijih ostvarenja".

Selektorka Glavnog programa Milena Zajović je najavila da na "Sinehil" dolaze crnohumorna komedija "Vampirica mekog srca traži voljenu osobu", drama o posljedicama seksualnog nasilja "Kalak", kao i "Deni i Serđo" reditelja Đanluke Santonija i "Kad svane dan" Runara Runarsona.

Prema njenim riječima, tu su i "Zelene granice" Anješke Holand,"Priča o Eduardu Limonovu" Kirila Serebrenikova, "Životinja" grčke rediteljke Sofi Egzarhu, turski "Faruk" Asli Ezge i drugi.

Kako je najavljeno, na Petehovcu će biti prikazan i novi film Svebora Mihaela Jelića "Frka", kao i švajcarsko-francuska komediji po istinitim događajima "Pas na sudu".

Ovogodišnja zemlja partner festivala je Brazil iz kojeg stiže selekcija filmskih hitova, a "Sinehil" ima i takmičarski program kratkometražnih filmova, dok je van konkurencije dobitnik Zlatne palme u Kanu "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije