Film i serije

Pratite nas na Google news

Ekipa 'Kuma' na okupu nakon 45 godina

Ekipa 'Kuma' na okupu nakon 45 godina
Ekipa 'Kuma' na okupu nakon 45 godina
Srna

Režiser Frensis Ford Kopola i glumačka ekipa legendarnog "Kuma" okupila se nakon 45 godina u Njujorku, gdje su se prisjetili serijala ovih oskarom nagrađenih filmova o mafiji.

Kopola, Al Paćino, Robert de Niro, Dajan Kiton, Džejms Kan, Talija Šajer i Robert Duval odgledali su sinoć "Kuma" (1972) i "Kuma dva" (1974) sa još 6.000 ljudi u završnoj noći "Tribeka film festivala". 

"Nisam gledao ove filmove godinama i to je za mene bilo veoma emocionalno. Zaboravio sam mnogo toga o pravljenju ovih filmova i samoj priči", rekao je Kopola. 

Ova dva filmska klasika osvojila su devet "Oskara" za priču kako je siroče iz Sicilije emigrirao u SAD i osnovao mafijašku porodicu Korleone. 

Ali film nije imao povoljne preduslove u svom nastanku. Zamišljen je da bude snimljen kao "jeftin i brz", Kopola je bio gotovo otpušten nekoliko puta i suočavao se sa otporom da budu angažovani Al Paćino i Marlon Brando. 

"Iz studija su mrzili Branda. Mislili su da on mumla i mrzili su film... bio je vrlo mračan", rekao je Kopola za Branda koji je poslije osvojio "Oskara" upravo za ovu glumu. 

Novajlija Paćino morao je da radi probno snimanje bezbroj puta za ulogu Majkla Korleonea, obrazovanog sina koji preuzima biznis Korleoneovih – kazina, kockanje, reketiranja. 

Čelnici studija smatrali su Paćina preniskim za ulogu i željeli su Roberta Redforda ili Rajana O`Nila. 

Ipak, Kopola je istrajao da Paćino dobije ovu ulogu.

"Svaki put kada bih pročitao scenario, uvijek bih vidio njegovo lice, naročito u scenama na Siciliji", rekao je režiser. 

Paćino kaže da je prvobitno želio ulogu "usijane glave" sina Sonija i mislio je da je Kopola "stvarno bio lud" želeći upravo njemu da dodijeli ulogu Majkla Korleonea. 

"Pomislio sam, ili je ovo san ili šala... i onda je počela cijela saga o tome kako me neki ne žele, a Kopola želi upravo mene", rekao je Paćino, koga je serijal filmova "Kum" lansirao među najcjenjenije glumce njegove generacije. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije