Film i serije

Ekipa "Nezavisnih" na snimanju serije "Kosti" na Manjači

Ekipa "Nezavisnih" na snimanju serije "Kosti" na Manjači
Foto: N.N. | Ekipa "Nezavisnih" na snimanju serije "Kosti" na Manjači

BANJALUKA - Glumci Dejan Aćimović i Aleksandar Blanić razgovaraju sjedeći za stolom polupraznog restorana "Kočić" na Manjači. Blanić u ulozi advokata jede, a Aćimović u ulozi Đure Kovača, sirovog čovjeka sa sela koji je zgrnuo pare i postao bitan kako u gradu, tako i u državi, nema apetit. Kovač očigledno nije zadovoljan onim što mu je advokat rekao, ustaje, izlazi iz restorana i odlazi svojim audijem sa zatamnjenim staklima. Reditelj Saša Hajduković utom govori "kupljeno" i za glumačku ekipu i tehničare slijedi jednočasovna pauza za ručak.

"Ovo što ste vidjeli je polušpijunska sekvenca gdje jedan lik prati dvojicu ljudi. To je sekvenca koju smo radili unutra, a večeras napolju radimo automobilski udes, jednu od najzahtjevnijih scena u seriji", dok glumci odlaze na pauzu, Hajduković se obraća novinarima, koji su u ponedjeljak poslijepodne prisustvovali 11. danu snimanja serije "Kosti".

Riječ je o drugom dijelu zamišljene trilogije "Meso, Kosti, Koža", a kao i u prvom dijelu režiju i scenario potpisuje dvojac Saša Hajduković i Nikola - Kolja Pejaković.

"Ovdje Kolja na jedan poetičan i, ako tako mogu da se izrazim, zaje**ntski način, s nekim odmakom govori o ljudima i društvenoj klasi koji su se obogatili preko noći i zauzeli prostor. Mi, naravno, nemamo dovoljno prostora pored njih. To su uglavnom likovi koji su nacionalno i partijski podobni", rekao je, prije odlaska na pauzu, glumac Dejan Aćimović o svom, ali i drugim likovima iz serije "Kosti".

Svoje viđenje ove situacije i teksta iznio je i sam scenarista.

"Serija govori o postratnom vremenu u Banjaluci. Otprilike, to je priča o dva čovjeka koji žive u ovom gradu, jedan je došao u njega, a drugi je tu generacijama. Oni imaju različite startne pozicije, ali su obojica zapravo ranjeni iz istog oružja jer žive u jednom vremenu u kojem nema ni nade ni sistema. Ta bolest, muka i situacija ih spajaju i to je u najkraćem priča 'Kostiju'", otkrio je ovom prilikom Pejaković. Pored toga što je napisao scenario, on u seriji uz Ljubišu Savanovića i Jovu Maksića igra jednu od glavnih uloga. Savanović i Maksić nisu snimali ovaj dan, ali je Maksić u "civilu" došao da razgovara s novinarima.

"Mi zapravo snimamo seriju o materijalističkom svetu, nedostatku empatije i lažnom životu, koji nas okružuju. Danas se to ne događa samo ovde i zato to nije lokalna nego globalna priča. Taj moj lik se nekako snalazi, kao Alisa u zemlji čuda. Snalazi se u svemu tome i pokušava da pliva u uzburkanoj vodi dok se neke stvari ne upletu u njegov život. On tada, prosto, ne vidi drugi izlaz osim da se suprotstavlja tome i postaje jedna vrsta osvetnika, odnosno borca za pravdu. U jednom momentu shvata da postaje isti kao i njegovi neprijatelji, ali tada je možda postalo kasno", rekao je Maksić o ulozi koju je nakon gledanja serije "Meso" po sopstvenom priznanju priželjkivao.

Snimanju ovog pomalo tmurnog dana, kada ekipa razmišlja da li će pasti kiša koja im treba za simuliranje saobraćajne nesreće ili će morati intervenisati vatrogasci, prisustvuju i Dragan Bujošević, generalni direktor RTS, te Brankica Janković, producentkinja serije. Okolo, kako sam kaže, obučen u odoru mafijaša s Hiseta (naselje u Banjaluci) šeta glumac Željko Erkić, koji je ispred kamere bio ranije tokom dana, a prisutni su pomoćnici reditelja Saša Karanović, Slobodan Perišić i mnogi drugi. Bujošević je, čini se, zadovoljan ovim što vidi. On priznaje da je glavni okidač da RTS otkupi prava na emitovanje serije "Kosti" bila njena prethodnica, serija "Meso", ali da se stvarni razlog za tako nešto krio u samom scenariju.

"Kada su nam iz 'Bosonoge' ponudili novi scenario, mi smo to prihvatili, a uspeh prvog dela trilogije nas je uverio da treba da radimo dalje. Inače, praksa RTS da odluči hoće li nešto raditi ili neće je čitanje makar tri epizode scenarija. Kada su urednici dobili ovaj scenario bili su sasvim sigurni da treba da radimo seriju", istakao je Bujošević, koji je najavio da će "Kosti", u zavisnosti od programske šeme RTS, biti prikazana na jesen ili proljeće sljedeće godine.

Brankica Janković najavila je da će snimanje intenzivno trajati do jula tekuće godine te da će se na postprodukciji raditi maksimalno do decembra, kada bi po ugovoru "Bosonoga produkcija" seriju trebalo da isporuči RTS.

"Veliku zahvalnost za priliku koja je ukazana našoj produkciji dugujemo RTS i gospodinu Bujoševiću. Nažalost, ovakve prilike su jako rijetke, tako da je na nama još veća odgovornost za projekte na kojima radimo. Na 'Kostima' smo iskoračili, kako u produkcijskom, tako i u kreativnom smislu. Godinu dana smo se pripremali za snimanje, a svaki minut u naredna tri mjeseca je detaljno isplaniran. Ništa nije prepušteno slučaju, tako da očekujemo da ćemo gledaocima donijeti jednu od najboljih serija u regionu", zaključila je Jankovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije