Film i serije

"Ekskurzija" u selekciji za prestižne nagrade Evropske filmske akademije

"Ekskurzija" u selekciji za prestižne nagrade Evropske filmske akademije
Foto: Ustupljena fotografija | "Ekskurzija" u selekciji za prestižne nagrade Evropske filmske akademije

SARAJEVO - Evropska filmska akademija je danas izabrala film bosanskohercegovačke rediteljke Une Gunjak "Ekskurzija" u svoju selekciju među najboljim evropskim filmovima, a nominacije za Evropske filmske nagrade će biti objavljene u novembru.

Nakon svjetske premijere filma na Locarno film festivalu i prikazivanja u Oficijelnoj selekciji 29. Sarajevo film festivala, publika će moći gledati ovogodišnji bosanskohercegovački kandidat za nagradu "Oscar" uskoro u kinima širom Bosne i Hercegovine.

Glavne uloge u filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija, Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović.

Ostvarenje je nastalo po scenariju i u režiji Une Gunjak, a ostatak autorske ekipe filma čine direktor fotografije Matthias Pilz, montažerka Clémence Diard, scenografkinja Emina Kujundžić, kostimografkinja Katarina Pilić, kasting direktorica Timka Grin, dizajner zvuka Igor Čamo, kompozitor Draško Adžić i šminkerka Lamija Hadžihasanović-Homarac.

Producenti filma su Amra Bakšić Čamo, Adis Đapo (SCCA/pro.ba) a koproducenti: Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset), Mer Film (Gary Cranner).

Film govori o djevojci Iman koja privlači pažnju starijeg dječka, dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju. Nakon što se poslije igre istine ili izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju, Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli.

"Ekskurzija" je snimana u Sarajevu od 22. aprila do 29. maja 2022. godine, i realizovana kao koprodukcija šest zemalja - Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Francuska, Norveška i Katar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije