Film i serije

FCS: Nismo zabranili snimanje filma, u Srbiji nema cenzure

FCS: Nismo zabranili snimanje filma, u Srbiji nema cenzure
Foto: N.N. | FCS: Nismo zabranili snimanje filma, u Srbiji nema cenzure

Upravni odbor Filmskog centra Srbije demantovao je danas navode da je zabranio snimanje filma "Mezimica", navodeći da je Srbija "demokratska zemlja u kojoj nema cenzure".

Iz Filmskog centra su naveli da nije bilo nikakvog pritiska na bilo kog autora kao i da Upravni odbor nema "bilo kakvu nadležnost" da zabrani snimanje nekog filma.

"Upravni odbor Filmskog centra Srbija nije doneo nijednu odluku koja se tiče filma 'Mezimica', niti je odbor imao razloga da uopšte raspravlja o ovom filmu, jer je u međuvremenu sporazumno raskinut ugovor između producenta i Filmskog centra", navodi se u saopštenju.

Članovi Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova zatražili su ranije ostavku direktora Filmskog centra Srbije Bobana Jeftića zbog "finansiranja antisrpskih filmova", među kojima i igrani film "Teret", koji još nije prikazan pred publikom u Srbiji.

Reagujući na te kritike, Jeftić je izjavio da je na Filmski centar pokrenuta "medijska hajka".

"Filmski centar Srbije nikada nije podržao projekat u kome 'Srbi vade vitalne organe Albancima', niti toga ima u filmu 'Teret' , niti u scenariju 'Mezimice' što je vrlo lako proveriti", naveo je on.

Povodom obustave snimanja filma "Mezimica" u medijima su reagovali i scenarista Dimitrije Vojnov i glumac Nikola Kojo koji je trebalo da tumači glavnu ulogu u tom ostvarenju.

Kojo je izjavio da zabrana filma može da ima veze "sa mentalnim sklopom koji se izrodio u državi", a to je kako je rekao, "paranoja koja je viši stadijum autocenzure".

Snimanje filma 'Mezimica' reditelja Nemanje Ćipranića, otkazano je sedam dana prije početka, kada je producent Svetozar Cvetković sporazumno raskinuo ugovor sa Filmskim centrom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije