Film i serije

Film "Lica Lafore" prikazan u Mrkonjić Gradu

Film "Lica Lafore" prikazan u Mrkonjić Gradu
Foto: N.N. | Film "Lica Lafore" prikazan u Mrkonjić Gradu

BANJALUKA - Film "Lica Lafore", autora Denisa Bojića, rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), koji govori o borbi porodice Gajić za pronalazak lijeka za laforinu bolest, prikazan je u Mrkonjić Gradu.

Iz RTRS-a je saopšteno da su brojni stanovnici Mrkonjić Grada na projekciji održanoj u opštinskoj sali sinoć mogli da pogledaju potresnu borbu porodice Gajić.

Film "Lica Lafore" biće dio nastavnog programa Srednje škole "Abraham Linkoln" u Denveru. U planu je i uvrštavanje ovog filma u programa Odsjeka za genetiku na univezitetu u tom američkom gradu.

Višestruko nagrađivani film "Lica Lafore" prikazan je na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, kao i medicinskim fakultetima i zdravstvenim ustanovama širom svijeta, između ostalih i na 32. Kongresu epileptologa u Barseloni, u jednoj od najvećih farmaceutskih kompanija "Jonis farmakjutikal" u San Dijegu, te na 91. Kongresu neurologa NJemačke u Berlinu.

Film dokumentuje sudbinu porodice Gajić, koja je u borbi sa laforinom bolešću izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali je, zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem, postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za ovu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Prvi dugometražni film iz BiH, koji se bavi temom rijetkih bolesti, dobio je i institucionalno priznanje, te je prikazan u Evropskom parlamentu u Strazburu, Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Borbu protiv laforine bolesti podržale su brojne poznate ličnosti, među kojima i jedna od najboljih svjetskih odbojkašica Tijana Bošković, te fudbaler torinskog "Juventusa" Miralem Pjanić.

Film "Lica Lafore" u narednom periodu očekuju specijalne projekcije u Univerzitetskoj klinici u Beču - trećoj najvećoj bolnici na svijetu, koja je ujedno i sjedište Medicinskog univerziteta u Beču, te projekcije u Vukovaru, Ohridu i Bitolju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije