Film i serije

Film "Dara iz Jasenovca" u trci i za Zlatni globus

Film "Dara iz Jasenovca" u trci i za Zlatni globus
Foto: Ilustracija | Film "Dara iz Jasenovca" u trci i za Zlatni globus

BEOGRAD - Ratna drama "Dara iz Jasenovca" reditelja Predraga Gage Antonijevića, koja je predstavnik Srbije na takmičenju za "Oskar", ušla je u zvaničnu trku i za Zlatni globus i to ne samo u kategoriji za najbolji strani film, već i u svim ostalim kategorijama, javile su "Večernje novosti".

Ovo takmičenje za najprestižniju filmsku nagradu, poslije "Oskara", predstavlja nezapamćen uspjeh srpskog filma, jer do sada nijedno domaće ostvarenje nikada nije bilo u trci za "Zlatni globus" u svim kategorijama, navodi list.

Ceremonija svečanog uručenja nagrade koju dodjeljuje Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA) zakazana je za 28. februar 2021. godine.

Nagrada "Zlatni globus" se uvijek očekuje s velikom pažnjom svjetske filmske javnosti, jer je najčešće i najava koja će ostvarenja i umjetnici osvojiti "Oskar", koji će biti dodijeljen 25. aprila.

List dodaje da nadu da će "Dara iz Jasenovca" zabilježiti uspjeh i u trci za najvažniju nagradu, daje i to što je pravo na prikazivanje drame o stradanju srpske djece u ustaškim logorima tokom Drugog svjetskog rata, na koju je Srbija čekala 75 godina, otkupila čuvena američka kompanija "101 Studios".

Zahvaljujući ugovoru ovog studija sa distributerskim gigantom, kućom "Universal Pictures", "Dara" će biti rijetko ostvarenje u istoriji srpske kinematografije koje će, pored američke, imati i svjetsku bioskopsku distribuciju.

Prikazivanje priče o nezapamćenim zločinima nad srpskim narodom u doba ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH), pred američkom publikom počeće u januaru 2021. godine, a beogradska premijera zakazana je 22. april, na 76 godina od proboja jasenovačkih logoraša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije