Film i serije

Pratite nas na Google news

Film "Grudi" crnogorski kandidat za Oskara

Film "Grudi" crnogorski kandidat za Oskara
Foto: Screenshot/YouTube | Film "Grudi" crnogorski kandidat za Oskara
Fena

Hrvatska manjinska koprodukcija, igrani film "Grudi" u režiji Marije Perović, u kojemu glavnu ulogu tumači hrvatska glumica Marija Škaričić, crnogorski je kandidat za 93. nagradu Oskar u kategoriji najboljeg međunarodnoga dugometražnog filma u 2020.

Film, nastao prema scenariju Vladislave Vojnović i Marije Perović, prati Anu (Marija Škaričić), Zorku (Nada Šargin) i Jelenu (Dubravka Drakić), koje se susreću u rodnom gradu na dvadeset i petoj godišnjici mature.

Sada žive u tri različite zemlje nastale raspadom Jugoslavije, a u Nikšiću sreću i svog školskog prijateljia Fukija (Vojin Ćetković). Četvero prijatelja u nekoliko će dana preispitati svoje živote i suočiti s neizvjesnom budućnosti.

Film je sufinansiran sredstvima Filmskog centra Crne Gore i Hrvatskog audiovizualnog centra kao koprodukcija Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Realizovan je u produkciji producentske kuće Kino d.o.o i Open Box Studio iz Podgorice, a hrvatski koproducent je Sanja Šamanović iz umjetničke organizacije Mitropa.

Film je dijelom sniman u Splitu, a osim Marije Škaričić u filmu se pojavljuje i glumica Bruna Bebić.

Nastao je prema istoimenoj nagrađenoj seriji, a svjetsku premijeru je imao na 22. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festival.

Dobitnik je nekoliko nagrada te prikazan na filmskim festivalima u Cottbusu, Stockholmu, Parizu, Izmiru, Tirani, Puli, Prištini, Zagrebu, Bihaću, Vrnjačkoj Banji, Valjevu, Nišu, Mostaru, Trebinju, Leskovcu, Tuzli, Herceg Novom, Ulcinju i Mojkovcu, prenosi Hina.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije