Film i serije

Film "Lica lafore" prikazan na festivalu u Rusiji

Film "Lica lafore" prikazan na festivalu u Rusiji
Foto: N.N. | Film "Lica lafore" prikazan na festivalu u Rusiji

Dokumentarni film "Lica Lafore" autora Denisa Bojića, koji je rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), prikazan je na međunarodnom sveslavenskom filmskom festivalu "Susret", koji se od 11. do 17. februara održava u ruskom gradu Obninsk.

Projekciji filma prisustvovalo je i više od dvije stotine profesora i studenata medicine sa medicinskih fakulteta iz Obninska, Moskve i Kaluge.

Autor filma Denis Bojić rekao je da je ovo prvi film u Republici Srpskoj koji se bavi temom rijetkih bolesti i koji naše društvo predstavlja na jedan drugačiji način, afirmišući i potencirajući ono najbolje u nama.

"Ovo je prilika da se i ovdje u Rusiji naglasi da je jedna porodica iz Banjaluke, u traženju lijeka za ovu tešku dječiju bolest, uradila više nego sve države, vlade i farmaceutske kompanije na svijetu zajedno. Samim tim ovo je promocija i Republike Srpske, ali i regiona u cjelini", naglasio je Bojić.

Film govori o borbi porodice Gajić za život svoje djece i za pronalaženje lijeka za Laforinu bolest, najteži oblik epilepsije kod ljudi.

Festival u Obninsku se, između ostalog, održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Ruske Federacije i Udruženja filmskih radnika Rusije, koje predvodi proslavljeni režiser Nikita Mihalkov.

Na ovogodišnjem festivalu prikazano je više od 60 filmova iz Poljske, NJemačke, Rusije, Argenitine, Kazahastana, Gruzije, Bjelorusije, Irana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije