Film i serije

Film Malagurskog u arhivu Kongresa SAD

Film Malagurskog u arhivu Kongresa SAD
Foto: Srna | Film Malagurskog u arhivu Kongresa SAD

Srpski reditelj Boris Malagurski za svoje dokumentarne filmove dobio je mnogobrojne nagrade, a sada je toj listi dodato još jedno priznanje - njegov dokumentarac "Težina lanaca 1", u kome se bavio raspadom Јugoslavije, uvršten je u arhiv biblioteke Kongresa SAD u Vašingtonu.

"To je velika čast za Srbiju. Na prstima ruke mogu da se nabroje srpski filmovi koji su uvršteni u katalog Kongresne biblioteke, a oni su mahom još iz doba SFRЈ - filmovi poput "Ko to tamo peva" i "Skupljači perja". To što je moj film u najpoznatijoj instituciji te vrste, znači da će biti zauveijk upisan u memoriju ljudske civilizacije",  kaže Malagurski.

U prvom dijelu dokumentarnog serijala, reditelj je govorio o umiješanosti zapada u raspad SFRЈ, sa tezom da je Vašington direktno odgovoran za to.

"Kada utihne propaganda o Srbima kao zlikovcima 90-ih i desi se smjena političkih generacija na globalnom nivou, ostaće istorijska istina o onome što se desilo", ocijenio je reditelj.

"Važno je napomenuti da najveću odgovornost za raspad Јugoslavije snosi administracija Bila Klintona. Imaju je i prethodne - Reganova, koja je sprovođenjem svojih direktiva podrivala jugoslovensku ekonomiju, i administracija Buša starijeg, koji je donio zakon o finansijskoj podršci separatističkim pokretima. Nove generacije američkih kongresmena sada mogu da uče iz grešaka njihovih kolega", navodi Malagurski.

On trenutno snima treći nastavak "Težine lanaca" u kome se bavi načinom na koji smo biološki uništavani, sa posebnim fokusom na NATO bombardovanje SRЈ osiromašenim uranijumom, koji je ostavio trajne posledice.

"Film će da analizira i posljedice ekološke katastrofe koju je to bombardovanje izazvalo, ali i našu krivicu u uništavanju prirode, te na koji način možemo da se oslobodimo teških lanaca neokolonijalizma i konačno krenemo putem slobode",  objašnjava Malagurski.

U prethodnim dijelovima ovog serijala srpski reditelj je imao ugledne sagovornike, poput Noama Čomskog, Olivera Stouna, generala Luisa Mekenzija, Karlu del Ponte...

Islanđani kao inspiracija

Islanđani su, kaže Malagurski, inspirativan primjer naroda koji je malobrojan (oko 330.000 stanovnika), ali je spreman da se bori za svoju slobodu.

"To je nešto što je u duhu i našeg naroda, ali kao da smo to zaboravili. Od sloma ekonomije 2008. Islanđani su došli do oporavljene ekonomije koja sada raste brže i od evropskih i američke", navodi reditelj.

"Nastavljam sa intervjuima i u 2019. godini, kada se nadam da će biti premijera "Težine lanaca 3"",  kaže Malagurski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije