Film i serije

Film "Oaza" Ivana Ikića nagrađen u Sofiji

Film "Oaza" Ivana Ikića nagrađen u Sofiji
Foto: Screenshot | Film "Oaza" Ivana Ikića nagrađen u Sofiji

Film "Oaza" Ivana Ikića nagrađen je specijalnim priznanjem žirija u sekciji "Balkan Competition" 25. Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji, saopštio je Filmski centar Srbije.

Žiri je u svom obrazloženju istakao sljedeće: "Ne dešava se često da naiđemo na film koji je ujedno umjetničko ostvarenje i važan dokument. Ovaj film stavlja mlade sa posebnim potrebama u prvi plan društva i ima potencijal da promijeni način na koji posmatramo te ljude i otvorimo svoja srca za njihove probleme“.

Ostvarenje "Oaza" je premijerno prikazano i nagrađeno u septembru 2020. godine na Venecijanskom filmskom festivalu i tada je projekat osvojio nagradu ""Europa Cinemas Venice Label" u selekciji -  Dani autora, kao najbolji evropski film.

Socijalna drama je smještena u milje doma djece sa posebnim potrebama gdje se odvija ljubavna priča između troje mladih.

Osim naturščika, u filmu igraju Goran Bogdan i Tijana Marković.

Reditelj Ivan Ikić skrenuo je pažnju na sebe popularnim dokumentarcem "Tarot Srbija“ (2010), a onda i igranim filmom "Varvari“ (2014), gdje su takođe igrali ili manje poznati glumci ili naturščici, uz profesionalne glumice Јasnu Đuričić, Marinu Vodeničar i druge.

"Oaza" je snimljena u koprodukciji Srbije, Holandije, Slovenije, BiH i Francuske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije