Film i serije

Film "Oluja" premijerno prikazan u Banjaluci

Film "Oluja" premijerno prikazan u Banjaluci
Foto: Dražan Pozderović | Film "Oluja" premijerno prikazan u Banjaluci

BANJALUKA - U Banjaluci je večeras održana premijera filma "Oluja" autora Miloša Radunovića.

Film govori o stradanju srpskog naroda uoči i tokom akcije Oluja 1995. godine.

Film Oluja predstavlja režiserski prvijenac Miloša Radunovića, kao i prvi film na tu istorijsku temu. Za osnovu filma režiser je koristio svjedočenja preživjelih, kojima je i dalje teško govoriti o svojim iskustvima.

Interesantno je da je i jedan od glavnih glumaca, Јovo Maksić, živio u Kninu do 1995 godine i preživio pogrom.

S obzirom na to da se o Oluji mnogo govori i da su sjećanja svjedoka i dalje svježa, režiser je imao kompleksan zadatak da od činjenica napravi jednu umjetnički priču. Film ne govori samo o istorijskim činjenicama, već i o degradaciji porodice u ratnim vremenima, ratnom profiterstvu i neobjašnjivoj moći zla.

Glumačku postavu čine i Milica Stanković, Ivan Vujić, Marija Pikić, nedavno preminuli Davor Јanjić, ali i banjalučki glumac Zlatan Vidović. On igra ulogu sveštenika koji po svaku cijenu pokušava da pronađe tijela svoje porodice.

Očuvanje sjećanja na stradanje srpskog naroda izuzetno je važno. Svake godine predsjednici Republike Srbije i Republike Srpske učestvuju na zajedničkim manifestacijama povodom obilježavanja akcije Oluja.

Film Oluja nastao je u produkciji Telekoma Srbije i Omega produkcije. Tokom ove godine biće emitovana i serija sa dvanaest epizoda.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, rekao je da je film "Oluja" važan ne samo za filmsku industriju, nego i za našu istoriju, prenosi RTRS.

"To je najbolja platforma kako bi se događaji koji su obilježili istoriju srpskog naroda na najbolji mogući način zabilježili i predali budućim generacijama", rekao je Dodik koji je bio na premijeri filma.

On je dodao da je film univerzalna i umjetnička priča, ali i tema stradanja ljudi i pojedinaca.

"Poznato je da su u `Oluji` stradali civili, da je bilo tragičnih sudbina. To treba da bude zabilježeno i da ostane zapamćeno da su oni stradali isključivo zato što su pripadali srpskom narodu", napisao je Dodik na Twitteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije