Film i serije

Film "Otac" Srdana Golubovića osvaja publiku u Njemačkoj

Film "Otac" Srdana Golubovića osvaja publiku u Njemačkoj
Foto: Arhiva | Film "Otac" Srdana Golubovića osvaja publiku u Njemačkoj

​Srpski film "Otac" Srdana Golubovića od 2. decembra se nalazi u redovnoj distribuciji širom Njemačke, gdje je veoma brzo osvojio publiku i prije svega stručnu javnost koja je zapisala samo pozitivne kritike.

Nagrađivana socijalna drama prema istinitom događaju prikazuje se u 23 grada Njemačke: Berlin (u 4 bioskopa), Bremen, Dizeldorf, Esen, Frankfurt, Flenzburg, Drezden, Lajpcig, Kil, Nirnberg, Hamburg, Minster, Hanover, Potsdam, Getingen, Lineburg, Kalsrue, Štutgart, Minhen (dva bioskopa), Iterzen, Regensburg, Kviksborn i Vupertal.

Svjetsku premijeru "Otac" je imao upravo u Njemačkoj početkom 2020, na jednom od tri najveća festivala - Berlinale, gdje je bio prikazan u programu "Panorama".

Nakon Filmskog festivala u Berlinu, drama "Otac" je sprsku premijeru imala na FEST-u 2020.

"Čovjek koji ne želi da bude heroj ni revolucionar, već samo tvrdi svoje pravo da bude otac - Dirljivo", glasi jedna od kritika njemačkih medija - RND.

"Berlinske novine" smatraju da je "Otac" - "Film velike autentičnosti koji vezuje gledaoca", a "Južnonemačke novine" su napisale samo kratko - "Izvanredno".

Magazin "TV igrani film" zapisao je takođe kratko "Vredi videti", što važi i za list "Hrimson" koji je bio jasan sa pohvaloom - "Film meseca".

"Riječ heroj se redefiniše" smatra "Drezdenski bioskopski kalendar" nakon gledanja filma, dok je riječi "Duboko human i iskren film" zapisao "RESING".

Film je dobijao pozitivne kritike od mnogih, pa se tako između ostalog navodi: "Impresivan film", "Delo filmske umetnosti", "Remek djelo - 4 zvjezdice", "Dirljiv komad o ljudskom junaku", da bi stručnjaci iz filmske umjetnosti napisali i zaista velike riječi: "Ova drama dolazi sa vansvetskom težinom", a primijetili su i da "Film poziva na moralnu obnovu Srbije - impresivno!".

Jedna od efektnih rečenica koje opisuju i hvale film u njemačkim medijima glasi: "Činjenica da je ovaj film osvojio toliko nagrada je nevjerovatno važno, jer ovdje mi, kao gledaoci, nailazimo na Evropu o kojoj iskreno ne znamo ništa".

Psihološka i socijalna drama govori o čovjeku kome je Centar za socijalni rad oduzeo dvoje djece, nakon što je njihova majka pokušala da se javno zapali.

Anti-junak pokušava da vrati djecu tako što prelazi jako dugačak put pješke do Beograda i na tim odlascima u očima javnosti i naroda, sasvim neplanirano, postaje heroj.

Glavnu ulogu impresivno je odigrao hrvatski glumac Goran Bogdan, dok ostale role tumače Boris Isaković, Milica Janevski, i u kraćim epizodama - Milan Marić, Jovo Maksić, Ljubomir Bandović, Nikola Rakočević, Nada Šargin, Marko Nikolić, Slaviša Čurović i drugi.

Film je osvojio mnoge nagrade na svjetskim festivalima, kao što je i u Puli - Goran Bogdan kao najbolji glumac, a realizovan je u koprodukciji više zemalja - Srbije, Francuske, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije