SP Qatar 2022.

Film i serije

Film "Presuda" Dore Jun na festivalu Ca'Foscari u Veneciji

Film "Presuda" Dore Jun na festivalu Ca'Foscari u Veneciji
Foto: irenne56/Pixabay | Film "Presuda" Dore Jun na festivalu Ca'Foscari u Veneciji
Tanjug

U okviru zvanične selekcije venecijanskog Festivala kratkog filma Ca'Foscari, koji se ove godine održava od 3. do 7. maja, biće prikazan film "Presuda" Dore Jung, autorke iz Srbije, saopštili su producenti.

Diplomski film u režiji Dore Jung na programu je 5. maja u čuvenom Auditorijumu Santa Margarita.

Ca'Foscari je prvi festival evropskog filma koji su pokrenili studenti italijanskih univerziteta uz podršku eminentnih profesora i profesionalaca iz svijeta kinematografije, a pod umjetničkom direkcijom Marije Roberte Novieli.

Inicijativa je rezultirala važnim međunarodnim konkursom otvorenim za studente filma iz cijelog svijeta, koji je tokom 12 godina postao važan orijentir kako za mlade filmske umjetnike, tako i za profesionalnce i publiku.

Festival promoviše širenje dostignuća u oblasti kinematografije i transmedija kroz saradnju sa međunarodnim školama za kinematografiju i distributerima.

Relevantni producenti, bioskopski stručnjaci, reditelji i glumci pridružuju se svake godine kao članovi žirija ili specijalni gosti.

Ove godine u žiriju su bili francuska rediteljka i scenarista Kolin Sero, reditelj dokumentarnog filma Frančesko Montanje, kao i dugogodišnja programska savjetnica Venecijanskog filmskog festivala Marina Motin.

Auditorijum Santa Margarita iz IX vijeka se nalazi u najužurbanijem dijelu Venecije i poznat je po dragocjenim freskama na tavanici. Već decenijama služi kao pozorište i bioskop.

Film "Presuda" Dore Jung, bio je podržan od strane Filmskog centra Srbije i Ženske sigurne kuće, a zatim ušao i u semifinale prestižnog Solunskog filmskog festivala, 2021. godine.

Film prati priču u kojoj advokat David Klug po službenoj dužnosti dolazi u pritvor kako bi preuzeo svoj prvi samostalni slučaj.

Na tom mjestu, suočava se sa ženom koja je optužena za svirepo ubistvo muža. Ređaju se njegove posjete istražnom zatvoru i David donosi odluku da svoju upornost upotrijebi kako bi već unaprijed osuđenu majku odbranio i ukazao na jedan od najvećih problema društva, porodično nasilje.

"Moja inspiracija su ljudi. Svaki život bi mogao biti jedan film. 'Presuda' je utemeljena na istinitoj priči. Mene je privukla njena kompleksnost i aktuelnost. Upoznala sam Vesnu Stanojević, koja mi je otkrila još mnogo priča, ali i psihološkog tereta koji je u slučajevima različitih žrtava zapravo sličan. Film je teskoban, nosi patnju, i nažalost predstavlja deo naše svakodnevice" kaže Dora Jung.

U filmu "Presuda" igraju Hana Selimović, Miloš Timotijević, Lazar Ðukić, Dušanka Stojanović Glid, Srna Ðenadić i Danica Nikolić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije