Film i serije

Film "Sam u kući" i nakon 30 godina dominira pop-kulturom

Film "Sam u kući" i nakon 30 godina dominira pop-kulturom
Foto: Home Alone/Facebook | Film "Sam u kući" i nakon 30 godina dominira pop-kulturom

Ljubitelji franšize "Sam u kući" više od 30 godina slažu se u jednom: novogodišnji praznici bez filmova čiji je glavni lik dječak Kevin Mekalister jednostavno su nezamislivi. Iako se svake godine na brojnim televizijama prikazuje ovaj filmski fenomen, u Kevinovim dogodovštinama iznova uživaju milioni gledaoca širom svijeta.

Franšizu čini pet nastavaka filma, dok je šesti najavljen za kraj ove godine. Za prva dva ostvarenja scenario je pisao Džon Hjuz, uloge su tumačili Džo Peši, Danijel Stern, Džon Herd, Ketrin O'Hara i zvijezda filmova Makoli Kalkin, a fanovi i kritika na naredna ostvarenja nisu gledali blagonaklono i smatrali su da nove priče i novi glumci ne mogu dočarati magiju koju su nosila prva dva nastavka.

A odlična muzika, snježni setovi, vrhunska produkcija i glumačka ekipa razlozi su zašto je prvi dio filma "Sam u kući" postao najgledaniji i najunosniji praznični film, te zašto je film "Sam u kući 2: Izgubljen u Njujorku" u godini objavljivanja bio drugi najuspješniji i zaradio više od 173 miliona dolara.

Home Alone/Facebook
Home Alone/Facebook

Uz puno smijeha, ova ostvarenja nose i lijepu moralnu poruku koja nas podsjeća i uči kako nikad ne treba suditi o ljudima na prvu i po njihovom izgledu.

Nakon premijere prvog dijela već u prvom vikendu prikazivanja film je zaradio vrtoglavih 17.081.997 dolara. Na prvom mjestu po zaradi bio je punih 12 sedmica, a ostao je u top 10 cijelu narednu godinu, te je upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najbrže rastuća komedija na svijetu, dok je Makoli Kalkin za ulogu u drugom dijelu plaćen 4,5 miliona dolara, što je bila najveća zarada za jednog dvanaestogodišnjaka do tada.

Prvi dio

U prvom dijelu filma Kevinova mnogobrojna porodica priprema se za putovanje u Francusku, gdje će provesti praznike. Kako sve drži nervoza i užurbano jure po kući uzimajući posljednje potrebne stvari za put, Kevin ostaje u kući, a da to niko od članova porodice ne primijeti.

Osmogodišnji Kevin raduje se što može uživati u miru, ali njegova kuća nađe se na meti pljačkaša Marva i Harija, čija je specijalnost "obilazak" imućnih kuća za vrijeme praznika. Dječak se prvo preplaši, ali ubrzo shvati da je dovoljno hrabar i maštovit da provalnicima ovo postane najgore iskustvo u životu.

Home Alone/Facebook
Home Alone/Facebook

"Sam u kući 2"

I u drugom dijelu Kevin je razdvojen od porodice i praznike provodi sam. Ovog puta porodica Makalister odlazi u Majami, dok Kevin, izgubljen na aerodromu, greškom ulazi u avion za Njujork. Shvativši da se priča ponavlja, Kevin odsjeda u "Hotelu plaza" te vrijeme provodi u obilasku znamenitosti Njujorka. Ali, u isto vrijeme Marv i Hari, koji su u prethodom dijelu htjeli da opljačkaju Kevinov dom, bježe iz zatvora i dolaze u Njujork.

Prva dva dijela franšize "Sam u kući" postala su svojevrsni fenomen i dokaz da film kao umjetnost može uticati na popularnu kulturu i stvarati novu tradiciju. "Sam u kući" po svim kriterijumima je uspješan praznični film, a televizije koje svojevoljno emituju medijski sadržaj u jednom su trenutku upravo ove uspješne filmove odlučile iskoristiti i, slučajno ili namjerno, stvoriti simbol koji će zauvijek promijeniti način na koji doživljavamo praznike.

"Lego" set

A praznici su i vrijeme darivanja te je danska kompanija "Lego" ove godine predstavila kuću iz filma bez kojeg nijedan decembarski televizijski program ne može proći, a najnoviji set dizajnirali su fanovi klasika iz 1990. godine.

Fascinantan set, koji sadrži 3.955 malih plastičnih dijelova, dostupan je za kupovinu od 1. novembra i prodaje se po cijeni od 250 dolara, a "Lego" verzija kuće nevjerovatno je detaljna kreacija vjerna filmu.

Lego/Instagram
Lego/Instagram

Kevinova kuća je osmišljena kao kuća za lutke koja se otvara s bočne strane, pomiču joj se i spratovi i krov, zavisno od toga kako želite gledati složene scene. Tako u kolekciju spadaju i Kevinovo "brijanje" pred ogledalom, pegla na Marvovom licu, Bazova tarantula, ledena staza ispred kuće, kombi pljačkaša... "Lego" je kreirao i zastrašujuću podrumsku peć, sa ciglom koja zaista svijetli, a osim klasičnih dijelova za izgradnju, u setu dolazi i pet figurica: figura Kevina, njegove majke, pljačkaša i komšije.

"Baš kao i svako dijete iz devedesetih, odrastao sam gledajući film 'Sam u kući', koji zauzima posebno mjesto u mom srcu. Ne mogu zamisliti praznike bez njega. Ovaj film je vrlo nostalgičan i svaki put se jave ona topla sjećanja iz djetinjstva", objasnio je Aleks Storožuk, jedan od dizajnera seta, dodajući da su u "Legu", prateći teme filma, željeli učiniti iskustvo što je moguće impresivnijim za ljubitelje gradnje i filma.

Hotelski smještaj po uzoru na film

A kada je Kevin ostao sam u kući, gotovo svi smo mu zavidjeli na slobodi koju je imao - od sankanja niz stepenice pa do sladoleda, pice i neograničenih količina slatkiša koje je mogao pojesti. Ali, sada to iskustvo mogu proživjeti i fanovi filma "Sam u kući".

Naime, u blizini Čikaga nalazi se "Cornwall Suite", dio hotela "Deer Path Inn", koji će ljubiteljima franšize pružiti "Sam u kući" iskustvo, prenijeli su američki mediji. Zanimljivo je i da se u blizini hotela nalazi kuća filmske porodice Mekalister, tako da će ugođaj za posjetioce biti potpun.

One koji žele biti u Kevinovoj koži u "Cornwall Suitu" dočekaće mekani kućni ogrtači, a zatim će se uputiti do kamina u kojem pucketa vatra, dok se na televiziji vrti jedan od nastavaka "Sam u kući". Za vrijeme trajanja filma posluga će u sobu unijeti picu samo sa sirom, baš kakvu voli Kevin i, naravno, hrpu slatkiša.

"Sam u kući" usluga će biti dostupna od 26. novembra do 2. januara naredne godine, a ovo posebno praznično iskustvo zainteresovane će koštati 800 dolara.

Home Alone/Facebook
Home Alone/Facebook

Podsjećanja radi, u čast obilježavanja 25. godišnjice filmskog nastavka "Sam u kući 2: Izgubljen u Njujorku", "Plaza hotel" 2017. godine osmislio je slavljenički paket u sklopu kojeg se na nekoliko dana moglo živjeti onako kako je to činio Kevin u filmu.

Naime, za 895 dolara u njujorškoj "Plazi" posjetioci su dobijali raskošnu sobu, ruksak i propusnicu za "Empire State Building", te je cijeli odmor bio prilagođen Kevinovim njujorškim avanturama po uzoru na filmsku avanturu.

S obzirom na to da je dječak za vrijeme boravka u hotelu mnogo jeo, svi oni koji su odlučili da uplate ovaj slavljenički paket bili su pozvani na večeru u "Todd English Food Hall, gdje im je bio serviran meni inspirisan Kevinovim prehrambenim navikama. Osim toga, u ponudu je bila uključena i četvoročasovna turneja limuzinom kroz Veliku jabuku.

 

Zanimljivosti

* U originalnom scenariju prvog dijela filma, veliki um iza Harijeve i Marvove

pljačke bio je škrti ujak Frenk.

* Prva scena koja je bila snimljena za prvi nastavak filma bila je ona u kojoj Kevin kupuje četkicu za zube.

* Uloga Harija bila je ponuđena Robertu de Niru i Deniju de Vitu.

* Džo Peši je na setu namjerno izbjegavao Makolija Kalkina jer je želio da dječak misli da je on zaista zao.

* Jedan od Kevinove braće u filmu i u stvarnom je životu brat Makolija Kalkina, Kiran Kalkin.

* Drugi nastavak filma koji se odvija u Njujorku zaista je sniman u "Plaza hotelu" smještenom u Central parku. Telefonski broj hotela koji je prikazan u filmu stvaran je telefonski broj "Plaze".

* Donald Tramp pojavljuje se u jednoj sceni filma "Sam u kući 2: Izgubljen u Njujorku". Naime, njega Kevin sreće u lobiju "Plaza hotela", koji je Tramp posjedovao od 1988. do 1995. godine.

* Za razliku od prvog dijela, drugi je snimljen na pravom snijegu, a hladni dani tokom snimanja su uzrokovali kvar na nekoliko kamera.

* Stotine golubova trenirane su tokom tri mjeseca kako bi se snimila scena u parku u drugom dijelu filma.

* "Talkboy", snimač kaseta koji Kevin nosi sa sobom po Njujorku, bio je tek rekvizit koji nije radio. Ali, kako je postao popularan i tražen, kompanija "Tiger Electronic" odlučila je napraviti verziju koja funkcioniše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije