Film i serije

Film "Šavovi" osvojio još jednu nagradu

Film "Šavovi" osvojio još jednu nagradu
Foto: N.N. | Film "Šavovi" osvojio još jednu nagradu
Tanjug

BEOGRAD - Samo dvije sedmice poslije čak četiri osvojene nagrade na festivalu na Kanarskim ostrvima u Španiji, srpski film "Šavovi" nastavio je svoj izrazito uspješan festivalski pohod.

Na upravo završenom Festivalu evropskog filma u Lečeu, u Italiji, ovo ostvarenje je ovjenčano nagradom "Zlatna maslina" za najbolji scenario, čija je autorka Elma Tataragić.

Pomenuti festival je ove godine održan po jubilarni dvadeseti put, a gost festivala u Lečeu bio je i reditelj "Šavova" Miroslav Terzić.

Film "Šavovi" je na svjetskom nivou premijerno prikazan u programu Panorama na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, gdje je osvojio nagradu za najbolji evropski film u ovoj selekciji i drugu nagradu publike.

Takođe, na 47. FEST-u film je dobio nagradu Fipresci, "Nebojša Ðukelić" za najbolji regionalni film, a Snežana Bogdanović je osvojila nagradu za najbolju žensku ulogu.

"Šavovi", priča sa elementima trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, a po svedočenjima stotina roditelja, proglašavane umrlim a zapravo prodavane na usvajanje.

Scenario za film inspirisan je svjedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja vjeruje da joj je dijete oteto prije više od dvadeset godina.

Ova majka je provela godine po sudovima i opštinama pokušavajući da dokaže svoju sumnju i veruje da je posle dvadeset godina potrage i borbe uspjela da pronađe svog nestalog sina, mladića od dvadeset godina koji živi sa svojom novom porodicom u okolini Beograda.

Film je nastao pod okriljem producenata Uliksa Fehmijua i Milene Trobozić Garfild i njihove producentske kuće West End Production.

Video

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije