Film i serije

Pratite nas na Google news

Film "Sin" bh. kandidat za Oscara

Film "Sin" bh. kandidat za Oscara
Foto: Ilustracija | Film "Sin" bh. kandidat za Oscara
N.N.

Kandidat u ime Bosne i Hercegovine za nagradu Oscar Američke akademije (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) je film "Sin" rediteljke Ines Tanović.

Udruženje filmskih radnika BiH, kao sertifikovana strukovna organizacija za Bosnu i Hercegovinu, organizovala je izbor, te je komisija u čijem su se sastavu našli reditelj Srđan Vuletić, scenarista Elma Tataragić, scenarista Tina Šmalcelj, producent Zoran Galić, kostimograf Lejla Hodžić, scenarista Asja Krsmanović, reditelj Aida Begić, montažer Predrag Solomun, direktor fotografije Mustafa Mustafić i reditelj Elmir Jukić, glasanjem odlučila o bh. kandidatu.

Ovogodišnji bh. kandidat film "Sin" svjetsku premijeru imao je na 25. Sarajevo Film Festivalu. Film "Sin" je priča o Armanu (18) koji je usvojen dok je još bio beba. Nedugo zatim, porodica je dobila biološkog sina. Dok se Arman bori protiv demona svoje prošlosti, u isto vrijeme pokušava da zašti svog mlađeg brata Dadu (14) od svih izazova današnjeg Sarajeva: droge, oružja, odlaska na ratište na Bliskom istoku.

Ova drama prati porodicu koja je slomljena unutrašnjom napetošću dok se bore da prežive u BiH.

Uloge u filmu ostvarili su Dino Bajrić, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Lidija Kordić, Jasna Ornela Beri i Emir Hadžihafizbegović. Film je nastao u produkciji kuće Dokument iz Sarajeva kao koprodukcija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije i Slovenije. Reditelj i scenarista filma je Ines Tanović, montažu potpisuje Redžinald Šimek, direktor fotografije je Mitja Ličen, a producent Alem Babić.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 19 godina kandiduje film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Na osnovu kandidature Udruženja filmski radnika, 2001. godine je nominovan film Ničija zemlja Danisa Tanovića, koji je u martu 2002. godine nagrađen prestižnom nagradom Oscar za najbolji strani film.

Iz Udruženja filmskih radnika BiH podsjećaju da su mogućnost prijave, prema pravilima Američke akademije, imali producenti sa bh. dugometražnim filmovima koji su distribuirani u periodu od 1. oktobra 2018. do 1. oktobra 2019. godine u kinima Bosne i Hercegovine najmanje sedam dana zaredom, koji imaju DCP ili 35-milimetarske kopije filmova, te čija je autorska ekipa većinski iz BiH. 

Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke AMPAS, a jedna je od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti dok je sama ceremonija dodjele jedan od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u svijetu.

(N1)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije