Film i serije

Film "Strahinja Banović" osvojio četiri nagrade na festivalu u Los Anđelesu

Film "Strahinja Banović" osvojio četiri nagrade na festivalu u Los Anđelesu
Foto: Print Screen/Youtube | Film "Strahinja Banović" osvojio četiri nagrade na festivalu u Los Anđelesu

​Na upravo završenom 17. Festivalu filmova Jugoistočne Evrope (SEEfest) u Los Anđelesu film "Strahinja Banović" u režiji Stefana Arsenijevića osvojio je četiri nagrade, saopštili su iz Filmskog centra Srbije.

Glavni festivalski žiri nagradio je film Specijalnim priznanjem, Udruženje "Film bez granica" dodijelilo je "Strahinji" Nagradu MOZAIK Bridging The Borders, a film je osvojio i nagradu publike.

Arsenijevićevom filmu pripalo je i novoustanovljeno priznanje BARCO Teć Prize koju tehnološki gigant Barco, specijalizovan za digitalnu filmsku sliku i laserske tehnologije, dodjeljuje u uslugama.

"Žao mi je što zbog obaveza nisam mogao da prisustvujem Festivalu. Do mene su dolazili glasovi o odličnom prijemu našeg filma, javljali su se novinari za intervjue, ali ovoliki broj nagrada me je zatekao i prijatno iznenadio. Meni, naravno, najviše znači nagrada publike. Srećan sam što naš film uspeva da izazove emocije u svim krajevima sveta, pa i u centru američke filmske industrije", izjavio je reditelj Stefan Arsenijević povodom ovih nagrada.

Zbog velikog interesovanja, "Strahinja Banović" je imao i dodatnu projekciju posljednje večeri festivala.

Ove godine, festival je predstavio 63 filma u različitim takmičarskim programima, što je najveći broj do sada.

Misija festivala je da prezentuje filmsko stvaralaštvo i kulturu Jugoistočne Evrope američkoj publici i holivudskoj industriji. Brojne projekcije pratile su diskusije, okrugli stolovi i radionice.

"Strahinja Banović" je prošle nedjelje osvojio Specijalno priznanje žirija i u Njemačkoj, na 22. Festivalu Centralno i istočnoevropskog filma goEast u Visbadenu.

Film Stefana Arsenijevića je do sada učestvovao i na još preko 20 filmskih festivala, među kojima su bili i prestižni festivali u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugim gradovima širom svijeta, a do sada je osvojio ukupno 16 festivalskih priznanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije