Film i serije

Film sedmice: "Miljenica"

Film sedmice: "Miljenica"
Foto: Ilustracija | Film sedmice: "Miljenica"

Jorgos Lantimos (Yorgos Lanthimos) je ime koje bi do sada već trebalo da je poznato širem auditorijumu, posebno uzevši u obzir da je od njegovog hvaljenog filma "Očnjak" (Dogtooth), sa kojim se i probio na međunarodno tržište, prošlo skoro deset godina.

Samim tim, svi koji su gledali Lantimosa znaju da je "Miljenica" (The Favourite), njegovo posljednje ostvarenje, istinska poslastica i daleko od onoga što se obično očekuje kada kažemo "drama perioda".

Glavne uloge u ovoj izrazito ženskoj, istinitoj priči, koja prati fragment života kraljice An i njenih ljubavnica Sare Čurčil i Abigejl Mešam, pripale su Oliviji Kolman, Rejčel Vajs i Emi Stoun, koje su, u okviru zadanih restrikcija, pokazale da su vodeće glumice u filmskoj industriji. Ono što je posebno zanimljivo kada je "Miljenica" u pitanju jeste ograničavajući faktor priče koja ovim filmom oživljava. Na papiru, ona djeluje prilično dosadno i, u moru novih biografskih priča koje plave tržište u posljednjih nekoliko godina, neinventivno. Jer kada zamislimo još jednu interpretaciju života britanskog monarha na dvoru opterećenom ratovima, intrigama i međusobnim razmiricama, neminovno je da ćemo se zapitati čime tačno još jedan ovakav film može doprinijeti svijetu sedme umjetnosti. Međutim, kao i obično, poenta nikada nije samo u onome što je napisano, nego u načinu na koji se napisano pretoči u sliku i zvuk, što ovaj reditelj radi drugačije i vrlo često besprijekorno.

Iako smještena u 18. vijek, "Miljenica" je u svojoj pojavnosti jako savremen film i za razliku od ostalih kraljevskih biografskih priča, njena kamera je, u svojoj potrebi da pronađe novi ugao gledanja na klasičnu dramu perioda, drska i za cilj ima da dezorijentiše svoju publiku. Kamera, kostim, muzika, svi ovi elementi nastoje da izgrade jedan unutrašnji pejzaž patnje i svijet koji je kroz prizmu ovog genijalnog reditelja paradoksalno izuzetno komičan iako se nalazi negdje na granici između sna i noćne more.

Ocjena: 5/5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije