Film i serije

Film sedmice: "Alfavil"

Film sedmice: "Alfavil"
Foto: Ilustracija | Film sedmice: "Alfavil"
Monika Ponjavić

"Alfavil" je francuski naučnofantastični noar triler Žan-Luka Godara. Prateći konvencije datog žanra film, vrlo interesantno, od istog simultano pravi i neobičan otklon koristeći savremeni Pariz (u to vrijeme) kao svoju primarnu scenografiju, imena iz stvarnog života (Von Braun) i reference na istoriju filma i književnosti (Nosferatu).

Kombinacijom ovih referenci stvara se određena projekcija postmodernog pastiša na tradicionalno modernističko urbano okruženje, što za posljedicu ima stvaranje određenog disbalansa između grada i narativa priče, čiji su dijelovi zapravo paradigmatski elementi izvučeni iz žanrova o naučnoj fantastici i privatnim detektivima.

Alfavil je grad/planeta konstantne noći, osvijetljen vještačkim svjetlom, ispresijecan beskrajnim koridorima i staklenim laboratorijama kojima upravlja kompjuter Alfa 60, totalitarni sistem racionalnosti, nastao vjerovatno pod uticajem Brehtove tehnike udaljavanja.

Činjenici da se radi o totalitarnom sistemu koji za cilj ima podsticanje mehanizacije društva i odumiranje emocija kroz njihovu dehumanizaciju, što je i jedna od glavnih tema ovog filma, doprinosi i to da je film snimljen na ulicama Pariza šezdesetih bez ikakvih specijalnih efekata ili futurističkih građevina, iako se odigrava u budućnosti.

Ovu Godarovu neobičnu odluku, pored izvjesnog izjednačavanja ljudske prošlosti i budućnosti, možemo interpretirati i kao njegovu potrebu da stvori svijet u kojem se stvara antiiluzionistički pristup, koji za cilj ima u gledaocima izazvati racionalni izbor, a ne emotivnu pročišćenost, čemu na kraju krajeva i sam film teži kroz uvođenje konflikta između emotivnih ljudi i racionalne memorije kompjutera, što za posljedicu ima podsticanje publike na razmišljanje i kritičku angažovanost sa datim djelom.

Ocjena: 5/5

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije