Film i serije

Film sedmice: Černobilj

Film sedmice: Černobilj
Foto: N.N. | Film sedmice: Černobilj

Iako je "Černobilj" (Chernobyl) de fakto serija, odnosno mini-serija iz pet dijelova, odluka da o njoj ove sedmice pišem u rubrici posvećenoj filmu govori dovoljno o osjećaju kompaktnosti koji je "Černobilj" kod publike, nakon samo jedne epizode, u stanju da proizvede.

Kao što sam naziv kaže, "Černobilj" prati strašnu kataklizmu, i njene posljedice, koja je u aprilu 1986. godine pogodila tadašnji Sovjetski Savez kada je reaktor nuklearne elektrane, na šok i iznenađenje mnogih, eksplodirao. Inicijalno odbijanje prihvatanja istine je ono što je i dovelo do velikog broja žrtava i razmjera kakve je katastrofa u Černobilju, u Ukrajini, u danima nakon samog događaja, poprimila.

Serija, rađena u američko-britanskoj koprodukciji, iako nije u cijelosti vjerodostojna, što i te kako možemo pripisati medijumu i oprostiti, iznenađujućeg je kvaliteta, čemu u velikoj mjeri doprinosi njena jasna struktura, sablasna atmosfera, tekst i prefinjenost dijaloga. Isti ovi elementi, potpomognuti nevjerovatnom glumačkom postavom, doveli su do situacije u kojoj je "Černobilj" trenutno najgledanija serija na kanalu HBO, ali i serija koja je pobrala sve lovorike filmske i televizijske kritike, uživajući najveće ocjene. I s potpunim pravom. Glumačka ekipa, mahom satkana od britanskih glumaca, ovdje je predvođena odličnim triom koji čine Stelan Skasgard (politička figura i predstavnik vlasti), Emili Votson (čiji je lik izmišljen) i Džared Haris (mučenik i centralni lik priče). Ovaj posljednji, u ulozi naučnika Valerija Legasova, fizičara koji je prvi shvatio razmjere kataklizme i njene posljedice, je tokom svoje karijere, koja uključuje serije kao što su "Na rubu" (Fringe), "Teror" (Terror) i "Kruna" (The Crown), toliko nepravedno potcijenjen, što je situacija koja će se, duboko se nadam, s ovim posljednjim djelom konačno promijeniti.

Kombinujući elemente fikcije, u formi igranog filma, odnosno serije, s povremenim, britkim dokumentarističkim prikazima video i audio snimaka, "Černobilj" je vjerovatno najbolja serija koju sam ove godine imala priliku pogledati.

Ocjena: 5/5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije