Film i serije

Film sedmice: "Divlje priče"

Film sedmice: "Divlje priče"
Foto: N.N. | Film sedmice: "Divlje priče"

"Divlje priče" (eng. Wild Tales), u režiji Damiana Sifrona, argentinska je crna komedija iz 2014. godine sačinjena iz šest različitih filmova. Dakle, u pitanju je svojevrsni omnibus sa izvjesnom promjenom, jer je nastao pod palicom jednog čovjeka.

Kao i kada je riječ o bilo kojem omnibusu, i u ovom postoji određena poveznica koja tih šest fragmenata povezuje u jednu koherentnu cjelinu. U pitanju su, zapravo, teme nasilja i osvete kojima se Sifron ovdje odlučio baviti, što, kada malo bolje razmislite, i jeste simptomatično za narode južnih krajeva, temperamentne, emotivne i nepredvidive.

Ovakva vrsta mentaliteta je zapravo nit koja spaja i mediteransku sa latinoameričkom kulturom, gdje se naglašena emotivnost možda najviše ogleda u sklonosti ka takozvanom magijskom realizmu, stilu koji na karakterističan način opisuje trenutke ekstremnih emotivnih eksplozija. Ovdje se taj stil ogleda u gotovo nadrealnim vinjetama, koje kratkoj formi filmskog izraza daju potrebnu snagu, istovremeno komunicirajući sa kulturnim kontekstom. Čovjek Latinske Amerike svojim živopisnim emocijama i gotovo iskarikiranim krajnostima situacija ovdje postaje jedan svedeni i sažeti prikaz čovjeka uopšte, njegovih problema, frustracija, ljubavi i želja.

Višestruko nagrađivan film "Divlje priče" je odlično i kompleksno istraživanje nejasne granice između civilizacije i varvarizma koje, u svom nastojanju da preispita u kom trenutku je jedan civilizovani, savremeni čovjek u stanju da potpuno izgubi sve živce, zapravo progovara i o kontroverznoj činjenici o kojoj se rijetko govori - neospornom zadovoljstvu gubitka kontrole.

Ocjena: 5/5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije