Film i serije

Film sedmice: Fantastične zvijeri, Grindelvaldovi zločini

Film sedmice: Fantastične zvijeri, Grindelvaldovi zločini
Foto: N.N. | Film sedmice: Fantastične zvijeri, Grindelvaldovi zločini

Drugi nastavak priče iz svijeta Harija Potera o Njutu Skamanderu dolazi nam ove zime kao jedan raskošni nastavak ili, bolje rečeno, pravi početak priče, ako prvi dio posmatramo kao jednu svojevrsnu uvertiru i prolog sada već najavljenog petodijelnog filma.

Budući da se ovdje radi o odraslim protagonistima i da je vrijeme radnje smješteno između dva svjetska rata, određeni ton u pričanju morao je donekle da se izmakne od tona Harija Potera. U tom smislu, prvi film je postavio te okvire, dok je premještanje radnje iz Amerike i Njujorka u Evropu, u London i Pariz, sa drugim vratio onu poznatu atmosferu i magiju svijeta Roulingove, čineći ga i te kako uvjerljivim, bogatim i magičnim. Priča se sada postavlja kao početak jedne sage, sa velikim brojem likova, elementima zapleta za koje se predviđa razrada tokom nekoliko filmova, i koji najavljuju zaista monumentalna dešavanja koja prethode događajima iz Harija Potera. Njut je i dalje u centru dešavanja, isprva ne želeći da se upliće u stvari van svog interesovanja, ali budući da se radi o prijetnji koja će uticati na cijeli svijet, biva primoran da učestvuje i da svoj doprinos opštoj borbi. Glavnog antagonistu fenomenalno igra Džoni Dep, dajući trodimenzionalnost i dubinu liku više kroz glumu nego kroz kostim, dok poznatog Albusa Dambldora igra sjajni Džud Lou, izuzetno vješto odražavajući misterioznost, simpatičnost i šarm najvećeg dendija među čarobnjacima.

Veoma bogata priča, sastavljena iz niza pozadinskih priča ostalih likova, izbalansirana je uz veliki osjećaj sa svim onim što zapravo čini identitet narativa o Njutu Skamanderu, a to je blesavi svijet magičnih stvorenja, čije postojanje čak i u svijetu magije prolazi nedovoljno zapaženo, pa im je potreban jedan takav glas kakav je Skamanderov, da ih na neki način učini prijemčivijima i da kroz ovu parabolu kaže dosta o ulozi i potencijalu malih i zanemarenih, čudnih i neobičnih, te o našoj percepciji različitog.

Ocjena: 4/5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije